Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2019

Ένας πόλεμος στο Ιράν θα δοκιμάσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την συμμαχία με τις ΗΠΑ


Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πριν λίγες ημέρες στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC News ότι δεν έστειλε ένα μήνυμα στην Τεχεράνη προειδοποιώντας το Ιράν για μία αμερικανική επίθεση, την οποία και ανακάλεσε αργότερα.
Ιρανικές πηγές δήλωσαν είχαν στο Reuters ότι ο Τραμπ προειδοποίησε την Τεχεράνη μέσω Ομάν για μία επικείμενη αμερικανική επίθεση. Ωστόσο, ο ίδιος είπε πως τάσσεται κατά του πολέμου και επιθυμεί συνομιλίες.
«Δεν έστειλα αυτό το μήνυμα», δήλωσε ο πρόεδρος Τραμπ στην εκπομπή “Meet the Press” του NBC News και πρόσθεσε: «Δεν επιδιώκω τον πόλεμο».
Όμως το ενδεχόμενο ενός πολέμου στον κόλπο είναι πιθανό αφού πολλοί στην Ουάσινγκτον και στο Ισραήλ, θεωρούν ότι πρέπει να τελειώνουν τώρα με το Ιράν, να το πιέσουν οικονομικά και να το αναγκάσουν σε συμβιβασμό.
Σε αυτή την περίπτωση οι ΗΠΑ για πρώτη φορά θα χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ως Στρατηγικό τους Βάθος, με την Σούδα να παίζει τον κύριο ρόλο. Όμως και άλλες βάσεις και σημεία υποστήριξης θα αποτελέσουν το rotation των Αμερικανικών δυνάμεων σε έναν πόλεμο που δεν θα είναι σύντομος.
Η νέα κυβέρνηση, αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα βρεθεί σε ένα μεγάλο δίλημμα, είτε θα ακολουθήσει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, πλήρη ταύτιση με τα συμφέροντα των ΗΠΑ, είτε θα προσπαθήσει να πατήσει σε τρεις βάρκες, σε αυτή των ΗΠΑ δίνοντας «πράσινο φως» σε όλες τις αιτήσεις, σε αυτή της Ευρώπης και της Γερμανίας δίνοντας «πράσινο φώς’ σε ορισμένες αιτήσεις, και τέλος, στην βάρκα της επόμενης μέρας του πολέμου. Η επόμενη ημέρα θα έχει επιπτώσεις στην χώρα, όποιο «πράσινο φως» και να διαλέξει.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ελληνική Διπλωματία θα πρέπει να ζυγίσουν πολύ καλά τις επόμενες κινήσεις, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό θα επηρεαστούν από άμεσες εξελίξεις. Στην περίπτωση όμως που η νέα κυβέρνηση αποφασίσει να κρατήσει αποστάσεις και να μην επιτρέψει στους Αμερικανούς την εκμετάλλευση όλων όσων έχουν αποφασισθεί μέσω συμφωνιών του προηγούμενου διαστήματος, θα αποτελέσει ακόμα ένα σημείο σύγκρουσης με την Ουάσινγκτον.

https://www.viadiplomacy.gr/enas-polemos-sto-iran-tha-dokimasi-ton-kiriako-mitsotaki-ke-tin-simmachia-me-tis-ipa/