Κυριακή, 30 Ιουνίου 2019

Προβληματίζει η άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο: «Να διατηρηθεί η ουδετερότητα της»

Εορτασμός Θεοφανίων στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, 6 Ιανουαρίου 2016
Τους προβληματισμούς τους, για όσα απαιτεί η αμερικανική νομοθεσία από την Κύπρο, εκφράζουν αναλυτές στο Sputnik. Για ποιούς λόγους υποστηρίζουν ότι Κύπρος πρέπει να παραμείνει ουδέτερη.
Νέα δεδομένα στη γεωπολιτική της ανατολικής Μεσογείου επιθυμούν να δημιουργήσουν οι ΗΠΑ, με «πρωταγωνίστρια» την Κύπρο. Ο νόμος «East Med Act» που ψηφίστηκε πριν από λίγα 24ωρα από την αμερικανική γερουσία, προβλέπει την άρση του εμπάργκο που υπήρχε στην απευθείας πώληση ή μεταφορά όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Όπως αναγράφεται στο νομοσχέδιο, που ξεσήκωσε αρκετές αντιδράσεις από αναλυτές, «η απευθείας πώληση ή μεταφορά όπλων από τις ΗΠΑ στην Κυπριακή Δημοκρατία θα προωθήσει τα συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ στην Ευρώπη βοηθώντας στον περιορισμό της εξάρτησης της κυβέρνησης της Κύπρου από άλλες χώρες για υλικό που σχετίζεται με την άμυνα, συμπεριλαμβανομένων χωρών που θέτουν προκλήσεις για τα συμφέροντα των ΗΠΑ σε όλον τον κόσμο».
Την ίδια στιγμή αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι στόχος της αμερικανικής πολιτικής είναι «να εμποδίσει την παρέμβαση από την κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην περιοχή» αλλά και «να στηρίξει τις προσπάθειες των χωρών στην περιοχή να αποστρατεύσουν στρατιωτικό εξοπλισμό που έχει παρασχεθεί από την κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας προς όφελος εξοπλισμού που παρέχεται από το ΝΑΤΟ και των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ».

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ