Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019

Κλιμακώνει τις ενέργειές της η Τουρκία

Κλιμακώνει τις ενέργειές της η Τουρκία
Mε κλιμάκωση των ενεργειών της, απαντά η Τουρκία στις αποφάσεις του Συμβουλίου των Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ και στο ενδεχόμενο λήψης μέτρων από την ΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι «το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ κάλεσε την Ευρωπαική Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές, για κατάλληλα μέτρα» για την Τουρκία, σύμφωνα με το Κείμενο των Συμπερασμάτων, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη. Σημειώνεται ότι το σχετικό Κείμενο Συμπερασμάτων θα απασχολήσει τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που θα λάβει χώρα την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή.
 
Συγκεκριμένα, η Άγκυρα εξέδωσε NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά, μεταξύ της Ρόδου και του Καστελόριζου για τις 20 Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία είναι προγραμματισμένη να γίνει η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Νωρίτερα  ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ ανακοίνωσε ότι το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας Γιαβούζ, ξεκινά την Πέμπτη, για το σημείο γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι θα αρχίσει εργασίες αρχές Ιουλίου. 
 Παράλληλα ο λεγόμενος Υπουργός Εξωτερικών, Κουντρέτ Οζερσάι ανακοίνωσε την απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» για την σύσταση μια ομάδας ειδικών, η οποία θα μπει στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και θα προβεί σε «επιστημονική καταγραφή» των περιουσιακών στοιχείων. Τα στοιχεία που θα προκύψουν, υπογράμμισε ο κ. Οζερσάι, θα καθορίσουν την πολιτική, που θα ακολουθήσουν στα Βαρώσια. Στην ομάδα αυτή, είπε, θα «επωφεληθούν από ονόματα που δραστηριοποιούνται στη διεθνή αρένα». Όπως αναφέρει και η Daily Sabah: «Η λεγόμενη ΤΔΒΚ αποφάσισε την Τρίτη να ανοίξει το Βαρώσι...». «Το λεγόμενο Συμβούλιο των Υπουργών θα αξιολογήσει τους όρους δράσης στο Βαρώσι, το οποίο αποτελεί νόμιμη στρατιωτική ζώνη στη λεγόμενη ΤΔΒΚ».
 
Στο μεταξύ, σήμερα, Τρίτη, είδε το φως της δημοσιότητας η συνάντηση/δείπνο Αναστασιάδη – Οζερσάι, προκαλώντας σάλο στα κατεχομένα, την οποία χαρακτήρισαν και οι δύο ως δείπνο κοινωνικής φύσεως. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, με αφορμή σημερινό δημοσίευμα ότι «υπήρξε συνάντηση του «υπεξ», Κουντρέτ Οζερσάι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατάις, Νίκο Αναστασιάδη», ο Μουσταφά Ακιντζί τηλεφώνησε για να ενημερωθεί σχετικά με το θέμα στον «πρωθυπουργό» Ερσίν Τατάρ, ο οποίος «επιβεβαίωσε ότι έγινε μια τέτοια συνάντηση».
 
Ερωτηθείς αν υπάρχει προσπάθεια αποπροσανατολισμού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «δεν γνωρίζω τι διαμείβεται ή τι τεκταίνεται στα κατεχόμενα, αλλά εν πάση περιπτώσει ούτε πρόθεση περί συνομιλιών υπήρξε ή οποιαδήποτε συζήτηση, εκτός από τη γενική θεώρηση στου Κυπριακού, ούτε βεβαίως και περιφρόνηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Ακκιντζί. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να παίρνω άδεια με ποιους θα συντρώγω ή όχι, όταν ιδιαίτερα πρόκειται περί καθαρά κοινωνικού γεγονότος».
  Νικολέττα Κουρούσιη