Πέμπτη, 30 Μαΐου 2019

Τζ. Μπόλτον: Το Ιράν «σχεδόν σίγουρα» πίσω από τις επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια στα ΗΑΕ


Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον κατηγόρησε από το Αμπού Ντάμπι, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, το Ιράν για το σαμποτάζ στις 12 Μαΐου εναντίον τεσσάρων πλοίων στο λιμάνι Φουτζέιρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Τα πλοία – δύο σαουδαραβικά και ένα νορβηγικό δεξαμενόπλοια καθώς και ένα φορτηγό των Εμιράτων-έγιναν στόχος «ναυτικών ναρκών, σχεδόν σίγουρα από το Ιράν», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μπόλτον, ο οποίος έφτασε χθες Τρίτη στα Εμιράτα, εταίρο της Ουάσινγκτον.
Οι ΗΠΑ μαζί με τρεις άλλες χώρες, υπό τα Εμιράτα, ερευνούν την επίθεση αυτή, η οποία όξυνε περαιτέρω την ένταση στον Κόλπο. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στην Ουάσιγκτον σχετικά με την ταυτότητα των υπευθύνων», τόνισε ο Μπόλτον αναφερόμενος στο Ιράν. «Ποιος άλλος θα το έκανε κατά τη γνώμη σας; Κάποιος από το Νεπάλ;», διερωτήθηκε.
Πάντως ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ σημείωσε ότι «λίγες ημέρες πριν από την επίθεση εναντίον των δεξαμενόπλοιων υπήρξε και μια ανεπιτυχής επίθεση εναντίον του Γιάνμπου», ενός λιμανιού της Σαουδικής Αραβίας στην Ερυθρά Θάλασσα, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Οι ΗΠΑ προσπαθούν να είναι «συνετές και υπεύθυνες», εξήγησε. «Στηρίζω τα όσα έχουμε κάνει μέχρι στιγμής.
Στόχος είναι να εξηγήσουμε ξεκάθαρα στο Ιράν και τους εταίρους του ότι τέτοιου είδους δραστηριότητες ενδέχεται να προκαλέσουν μια πολύ σκληρή απάντηση από τις ΗΠΑ», υπογράμμισε ο Μπόλτον. «Λαμβάνουμε τα πάντα σοβαρά υπόψη μας. Αυτές οι επιθέσεις ταιριάζουν δυστυχώς με τις πληροφορίες που λαμβάνουμε για πολύ σοβαρές απειλές. Αυτός είναι ένας λόγος που αυξήσαμε την αποτρεπτική μας ικανότητα στην περιοχή», συνέχισε ο ίδιος.

https://www.viadiplomacy.gr/tz-bolton-to-iran-schedon-sigoura-piso-apo-tis-epithesis-se-dexamenoplia-sta-iae/