Κυριακή, 19 Μαΐου 2019

Μάσλοβ: Δεν αμφιβάλαμε ότι θα υπερισχύσουν τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα Ελλάδας - Ρωσίας

Αντρέι Μάσλοβ
Το μήνυμα ότι Ελλάδα και Ρωσία έχουν γυρίσει σελίδα στο καλοκαίρι του 2018 μεταφέρει ο Ρώσος πρέσβης στη Ελλάδα Αντρέι Μάσλοβ, τονίζοντας ότι έκτοτε οι ελληνορωσικές σχέσεις έχουν φτάσει σε νέο επίπεδο.
«Δεν αμφιβάλαμε ότι εν τέλει θα υπερισχύσουν τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των χωρών μας», διαμηνύει ο πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα, Αντρέι Μάσλοβ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Δημοκρατία», αναφερόμενος στο περιστατικό του Ιουνίου του 2018 με τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών και στις ελληνορωσικές σχέσεις.
«Το έχουμε ξεπεράσει», σημειώνει ο ίδιος, απαντώντας σε ερώτηση για το συγκεκριμένο θέμα, και επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Από τότε οι σχέσεις μας όχι μόνο ομαλοποιήθηκαν, αλλά έφτασαν σ' ένα νέο, πιο υψηλό επίπεδο».
Ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, και στο ζήτημα της συμφωνίας Τουρκίας — Ρωσίας για την αγορά του συσήματος αεράμυνας S-400, για την οποία έχουν εκφράσει τις ενστάσεις τους οι ΗΠΑ. Σχολιάζοντας το θέμα υπό το πρίσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο κ. Μάσλοβ παρατηρεί ότι πρόκειται για πράγματι αμυντικά συστήματα, ενώ τονίζει ότι η Ρωσία επιδιώκει τη σύσφιγξη της συνεργασίας της με την Ελλάδα στον στρατιωτικό-τεχνικό τομέα.
Καλοκαίρι 2018 και Συμφωνία των Πρεσπών
Αναλυτικότερα, ο πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα, απαντώντας για τα όσα συνέβησαν το περασμένο καλοκαίρι, σημειώνει: «Το επεισόδιο, που αναφέρατε και το οποίο προκλήθηκε χωρίς ρωσική υπαιτιότητα, δεν οδήγησε σε ''πρωτόγνωρη'' κρίση τις ελληνορωσικές σχέσεις. Είναι μια μεγάλη υπερβολή αυτό. Τέτοια επεισόδια συμβαίνουν στη διπλωματική πρακτική».
Άλλωστε υπενθυμίζει: «Όμως σημασία έχει ότι οι ηγέτες των χωρών μας — ο Πρόεδρος Βλ.Πούτιν και ο Πρωθυπουργός Αλ.Τσίπρας — τον περασμένο Δεκέμβριο στη Μόσχα τόνισαν από κοινού ότι η καλοκαιρινή σελίδα στις διμερείς σχέσεις έχει γυρίσει οριστικά. Δεν αμφιβάλαμε ότι εν τέλει θα υπερισχύσουν τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των χωρών μας».

Για το εάν η υπόθεση εντάσσεται στο πλαίσιο της καλλιέργειας «Ρωσοφοβίας» και εάν υπήρξαν μεθοδεύσεις ξένου παράγοντα, ο κ. Μάσλοβ παρατηρεί ότι «δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε την εξάπλωση της αντιρωσικής υστερίας, τις αβάσιμες κατηγορίες για δήθεν ''ρωσική ανάμειξη'' στα εσωτερικά τρίτων χωρών. Δεν μπορώ να πω αν όντως μεθοδεύσεις κάποιου ξένου παράγοντα επηρέασαν το περσινό επεισόδιο».

https://sputniknews.gr/politiki/201905193441284-maslov-ellada-rwsia-sxeseis/