Τρίτη, 16 Απριλίου 2019

Ο χαρτοπόλεμος των navtex και το Plan B των ΗΠΑ στο πιθανό αδιέξοδο με την Τουρκία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ. 
Χαρτοπόλεμο έχει κάνει η Τουρκία τις navtex τόσο για την περιοχή του Αιγαίου, όσο και για την Ανατολική Μεσόγειο κυρίως γύρω από την Κύπρο κι αυτό είναι ένα δείγμα της νευρικότητας από την οποία διακατέχεται, σημειώνουν πηγές του Ελληνικού Πενταγώνου.
  • Την ίδια στιγμή όμως, ένα μεγάλο μέρος αυτών των ναυτικών οδηγιών είναι «για τα μάτια του κόσμου» από τη στιγμή που μονάδες επιφανείας δεν πηγαίνουν τις περισσότερες φορές ενώ αν εμφανιστούν, σύμφωνα με πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό, θα είναι μόνο ένα πλοίο που αυτό το οποίο θα κάνει είναι η διέλευση ή η ολιγόωρη παραμονή μέσα στην δεσμευμένη περιοχή.
Ωστόσο, με τις αναγγελίες από τους υδρογραφικούς σταθμούς της Τουρκίας επιδιώκεται και κάτι ακόμα: να προβάλλει μέσω αυτών τις αξιώσεις που έχει ενώ μελλοντικά, γιατί όχι να τις παρουσιάσει ως ένα επιπλέον επιχείρημα για τις παράνομες διεκδικήσεις της.
  • Οι ίδιες πηγές αναφερόμενες στις εμφανίσεις των Τουρκικών μονάδων επιφανείας σημείωναν πως οι περισσότερες γίνονται πέριξ του Καστελόριζου, αν και στην τελευταία επανενεργοποίηση ναυτικής οδηγίας- που συνέπεσε με την επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη στο σύμπλεγμα των νησιών της Μεγίστης- οι Τούρκοι, πήραν απουσία.
Βεβαίως ορισμένες κινήσεις κατεγράφησαν από τα έμπειρα στελέχη που εργάζονται 24 ώρες στα ραντάρ, όμως τελικά ήταν ήσσονος σημασίας και πολύ περιορισμένες.
  • Ως κίνηση πάντως, να βρεθεί στο Καστελόριζο, την Ρω και τη Στρογγύλη ο Ευάγγελος Αποστολάκης (ακόμη κι αν συνέπεσε με την εκδήλωση της Axion Hellas και τις δωρεές και προς την Διοίκηση Άμυνας Νήσου), αμέσως μετά την επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ, πολιτικά έχει σαφή ερμηνεία σημείωναν κύκλοι του πενταγώνου.
  • Είναι χαρακτηριστικό πως έως πριν λίγο καιρό η Άγκυρα με τις επιλογές που έχει κάνει και την πολιτική που έχει χαράξει, παραμένει όχι στην γωνία, αλλά εκτός κάθε εξέλιξης στον τομέα των ενεργειακών.
Μετά την σθεναρή στάση της- όπως την χαρακτήρισε και το Κρεμλίνο- απέναντι στις ΗΠΑ για το θέμα της προμήθειας των S-400, η Τουρκία επιλέγει ουσιαστικά ένας δρόμο που κανείς δεν ξέρει που μπορεί να οδηγήσει, αν και η αναδίπλωση του Χουλουσί Ακάρ επί Αμερικανικού εδάφους, υποδηλώνει πως η Άγκυρα προβλέποντας πως δεν θ’ αντέξει τις οικονομικές πιέσεις ή και κυρώσεις, επιδιώκει ήδη να παραμείνει προσηλωμένη στο άρμα της Βορειοατλαντικής συμμαχίας. Το πώς θα καταφέρει να το πράξει, μένει να φανεί το επόμενο διάστημα.
Ανώτατες στρατιωτικές πηγές έλεγαν πως αυτή η κόντρα στη γειτονιά μας μπορεί να έχει ημερομηνία λήξης, ενώ αν δεν έχει πρέπει να μας προβληματίσει και γι’ αυτό παρακολουθούμε στενά κάθε εξέλιξη. Μετράμε και αναλύουμε, τονίζουν.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ