Τρίτη, 16 Απριλίου 2019

Milliyet: Τείχος ασφαλείας η απόκτηση των S-400 κατά των... ελληνικών παραβιάσεων(;)

Milliyet: Τείχος ασφαλείας η απόκτηση των S-400 κατά των... ελληνικών παραβιάσεων(;)
Έρχονται τον Ιούλιο! Τείχος 600 χιλιομέτρων», είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος σε ρεπορτάζ της «Milliyet». Η τουρκική εφημερίδα σημειώνει ότι «παρά τις απειλές η Τουρκία προχωρά στην απόκτηση των S-400, το οποίο θα αυξήσει την αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας στο Αιγαίο, όπου βρίσκεται υπό την πίεση των ελληνικών αεροσκαφών αλλά και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενισχύοντας την κυριαρχία της».
Στη Μεσόγειο και το Αιγαίο γίνονται σκέψεις να τοποθετηθούν οι δύο από τις τέσσερις συστοιχίες του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 που αναμένεται να παραδοθεί τον Ιούλιο στην Τουρκία, σύμφωνα με την εφημερίδα Milliyet, η οποία αναφέρει ότι στόχος είναι να αυξηθεί η αποτρεπτική ικανότητα της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας αλλά και να καλυφθεί η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου η οποία έχει πλέον αυξημένη σημασία λόγω της ενέργειας.
Milliyet: Τείχος ασφαλείας η απόκτηση των S-400 κατά των... ελληνικών παραβιάσεων(;)
Σύμφωνα με την Milliyet το σχέδιο είναι να παραδοθούν δύο συστοιχίες των S-400, οι οποίες αποτελούνται από τέσσερις μονάδες βολής, κάτι που σημαίνει ότι θα τοποθετηθούν σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές της Τουρκίας. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θα παραδοθούν στην Τουρκία 128 πύραυλοι διαφορετικού βεληνεκούς και επιπλέον εφεδρικοί πύραυλοι, ο αριθμός των οποίων δεν είναι ακόμη γνωστός, ωστόσο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα πρέπει για κάθε πύραυλο να παραδοθεί και ένας εφεδρικός.

Milliyet: Θα μειωθεί το κόστος για... την καταδίωξη(;) των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών

Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα οπωσδήποτε θα παραδοθούν πύραυλοι βεληνεκούς 40, 120 και 250 χλμ, ωστόσο δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει αν θα παραδοθεί και πύραυλος βεληνεκούς 400 χλμ.
Η Milliyet αναφέρει ότι παρόλο που δεν έχει ανακοινωθεί καμιά απόφαση για το πού θα τοποθετηθούν οι S-400, αναμένεται ότι η μία πυροβολαρχία θα τοποθετηθεί στη βάση Ακιντζί στην Άγκυρα η οποία και θα αποτελέσει και τη βάση συντήρησης του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος. Οι άλλες προβλέπεται ότι θα τοποθετηθούν στον Μαρμαρά, το Αιγαίο, τη Μεσόγειο και την νοτιοανατολική Τουρκία. Συγκεκριμένα για την περιοχή του Μαρμαρά, δηλαδή την κάλυψη του εναέριου χώρου της Κωνσταντινούπολης, ίσως η μια μονάδα βολής να τοποθετηθεί στην Κωνσταντινούπολη ή και το Τεκιρντάγ (Ρεδαιστός στην ανατολική Θράκη).
Για την περιοχή του Αιγαίου, αναφέρει η Milliyet, μία  μπορεί να τοποθετηθεί στο Τσανάκαλε (Δαρδανέλια), τη Σμύρνη ή τη Μούγλα αυξάνοντας την αποτρεπτική ικανότητα της περιοχής έναντι της Ελλάδας. Σχολιάζεται, ακόμη, ότι έτσι θα μειωθεί και το κόστος από τις απογειώσεις των τουρκικών F-16 που χρησιμοποιούνται εκεί για καταδίωξη ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών.

Στο στόχαστρο των S-400 οι Κούρδοι της Βόρειας Συρίας και... όσοι γειτονεύουν με την Τουρκία!

 
Για την περιοχή της Μεσογείου για να καλύπτεται ιδιαίτερα η ανατολική Μεσόγειος της οποίας η σημασία αυξάνεται λόγω της πολιτικής ενέργειας και η Κύπρος, γίνονται σκέψεις για τοποθέτηση μιας μονάδας είτε στη Μερσίνη, είτε στα Άδανα είτε στο Χατάι (Αντιόχεια). Η τοποθέτηση άλλωστε μιας μονάδας στο Χατάι ή το Γκαζιάντεπ θα καλύπτει και τη βόρεια περιοχή της Συρίας. 
Όπως σχολιάζει η Milliyet η τοποθέτηση των μονάδων βολής των S400 στα σύνορα της χώρας θα διασφαλίζει μια υπεροχή της Τουρκίας έναντι των γειτονικών της χωρών καθώς θα μπορεί να παρακολουθεί τις εναέριες κινήσεις σε απόσταση 600 χλμ εντός των γειτονικών χωρών και να «κλειδώνει» αεροπορικούς στόχους από απόσταση 400 χλμ, διασφαλίζοντας ψυχολογική και τακτική υπεροχή.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία τα ραντάρ των S-400 είναι 570 με 600 χλμ και μπορεί να ανιχνεύει μεγάλα βομβαρδιστικά αεροσκάφη από απόσταση 570 χλμ καθώς και μικρότερα F-16 από απόσταση 400 χλμ, ενώ μπορεί να ανιχνεύει και βαλλιστικούς πυραύλους από απόσταση 230-250 χλμ. Ενώ η μέγιστη ταχύτητα βολής θα φτάνει τα 4.8 χλμ./δευτερόλεπτο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο χάρτη που συνόδευε το άρθρο.
1

https://www.thepressroom.gr/diethni/milliyet-teihos-asfaleias-i-apoktisi-ton-s-400-kata-ton-ellinikon-parabiaseon