Τρίτη, 9 Απριλίου 2019

Σχέδιο «Πυθία»: Αρχίζει η δίκη για το σχέδιο δολοφονίας κατά του Κώστα Καραμανλή

Σχέδιο «Πυθία»: Αρχίζει η δίκη για το σχέδιο δολοφονίας κατά του Κώστα Καραμανλή 
Η πολύκροτη υπόθεση της απόπειρας δολοφονίας κατά του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και της υπόθεσης των υποκλοπών, φθάνει στις δικαστικές αίθουσες. Στις 19 Απριλίου ξεκινά η δίκη στο  Μεικτό Ορκωτό Εφετείο για το βρώμικο σχεδίου «Πυθία», Πρόκειται για μια δίκη που θα απασχολήσει έντονα τη δημοσιότητα, ακόμα και εάν στο εδώλιο πιθανότατα δεν θα καθίσει ο βασικός κατηγορούμενος για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών.
Ο λόγος για τον πρώην υπάλληλο της αμερικανικής πρεσβείας William Basil, ο οποίος κατηγορείται για το αδίκημα της απόπειρας διακεκριμένης κατασκοπείας από κοινού, με άγνωστους δράστες, κατ’ εξακολούθηση, που αφορά την περίοδο από τον Φεβρουάριο του 2004 μέχρι και τον Μάρτιο του 2005.
Το «παρών» στη δικαστική αίθουσα, ωστόσο, αναμένεται να δώσουν σημαντικοί μάρτυρες, όπως o πρώην διοικητής της ΕΥΠ Ιωάννης Κοραντής, ο πρώην υποδιοικητής Σεραφείμ Τσιτσιμπής και ο τότε προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κατασκοπείας, Κωνσταντίνος Αγγελάκης. Με ενδιαφέρον αναμένεται εάν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής στην υπόθεση, όπως είχε κάνει και στην ανάκριση.
Σε βάρος του W. Basil εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης το 2015. Ο αξιωματούχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών δεν έχει εμφανιστεί ποτέ ενώπιον των ελληνικών δικαστικών Αρχών και από το 2015 μέχρι και σήμερα είναι καταζητούμενος. Ο κατηγορούμενος φέρεται να επιχείρησε με πρόθεση να λάβει γνώση απόρρητων πληροφοριών που αφορούν στα συμφέροντα της Ελληνικής Δημοκρατίας, μέσω τηλεφωνικών υποκλοπών.
Από την έρευνα του ανακριτή προέκυψε πως η σύζυγος του συγκεκριμένου προσώπου ήταν εκείνη που είχε αγοράσει τα καρτοκινητά-σκιές από την Ακτή Μιαούλη με το ψευδώνυμο «Πέτρος Μάρκου», τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την παρακολούθηση δεκάδων πολιτικών, μελών της τότε κυβέρνησης, αλλά και δεκάδων άλλων προσώπων.
Από την άρση απορρήτου μιας εκ των τεσσάρων τηλεφωνικών συνδέσεων προέκυψε ότι η τηλεφωνική σύνδεση ενεργοποιήθηκε και σε άλλη συσκευή, με στοιχεία συνδρομητή «American Embassy». Μετά την αποκάλυψη των υποκλοπών, ο William Basil εξαφανίστηκε από την Ελλάδα.
Ο ανακριτής Δημήτρης Φούκας συνένωσε τη δικογραφία των τηλεφωνικών υποκλοπών και εκείνη του σχεδίου «Πυθία». Σύμφωνα με αυτό, άγνωστοι σχεδίαζαν την εξόντωση του τότε πρωθυπουργού, αφού φέρεται να ήταν δυσαρεστημένοι με τις συμφωνίες που είχε κλείσει με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και με τον Βούλγαρο ομόλογό του για διέλευση από την Ελλάδα του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου.
Σε έγγραφα με την υπογραφή της ΕΥΠ από τις αρχές του 2009 περιλαμβάνεται ενημέρωση των Ελλήνων πρακτόρων από Ρώσους συναδέλφους τους πως «είχαν καταγράψει για πολλές ημέρες την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2008 παρακολούθηση του κ. Καραμανλή από οχήματα βαν, στα οποία επέβαιναν πράκτορες ξένης υπηρεσίας - όχι ευρωπαϊκής».

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ