Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2019

Σκόπια: Αναμένεται επαναπατρισμός τρομοκρατών από το ISIS

Αναμένεται ο επαναπατρισμός αιχμαλώτων τρομοκρατών,  οι οποίοι  πολέμησαν στις τάξεις της τρομοκρατικής οργάνωσης του ‘Ισλαμικού κράτους’ στη Συρία και στο Ιράκ. Ορισμένοι, μάλιστα, από αυτούς θα υποστούν σε περαιτέρω διαδικασίες, δεδομένου ότι η συμμετοχή σε ξένους πολέμους αποτελεί ποινικό αδίκημα, όπως εκτιμά ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Πάβλε Τραϊάνοφ.
 
«Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά την  επόμενη περίοδο θα υπάρξουν πολλές απελάσεις.
Οι Κούρδοι κρατούν περίπου 150 τρομοκράτες από την περιοχή, μεταξύ των οποίων ορισμένοι είναι από τα Σκόπια. 
Οι συριακές δυνάμεις έχουν, επίσης,  συλλάβει μεγάλο αριθμό τρομοκρατών, μεταξύ τους υπάρχουν πολίτες μας. 
Επιπλέον και η Τουρκία έχει αιχμάλωτους τρομοκράτες καθώς και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις έχουν μαχητές του ISIS», λέει ο Τραϊάνοφ.
Μετά το ξέσπασμα της σύγκρουσης στη Συρία,  ακολουθώντας την παγκόσμια τάση για να αποτραπεί η μετακίνηση υπηκόων προς την τρομοκρατική ομάδα του ISIS ή  σε οποιαδήποτε άλλη τρομοκρατική ομάδα, συνήθως, στην Τζαμπχάτ αλ Νούσρα, η κυβέρνηση των Σκοπίων θέσπισε νόμο το 2014 για «Συμμετοχή  σε ξένους πολέμους, εντάξεις σε παραστρατιωτικές ή στρατιωτικές ομάδες στην αλλοδαπή».
 
Μέχρι στιγμής βάσει αυτού του νόμου, κατηγορούνται ή έχουν καταδικασθεί 22 πολίτες των Σκοπίων- 16 συνελήφθησαν το 2015  και το 2016 σε αστυνομικές επιχειρήσεις,  ενώ οι άλλοι επαναπατρίσθηκαν τον περασμένο Αύγουστο. Ένας από αυτούς είναι επιφορτισμένος με την κατηγορία συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα των Σκοπίων.
 
lajmpress.com
 
--