Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου 2019

Όσα ανέφεραν Τσίπρας και Ερντογάν για το Κυπριακό (εικόνες)

Δύο ώρες κράτησε η κατ’ιδίαν συνάντηση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η οποία είχε ξεκινήσει στις 18.00 (17.00  ώρα Κύπρου). Στις 20.15 (19.15) ξεκίνησε η συνάντηση με τη συμμετοχή και των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών και ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.  

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε προτίμησαν να είναι φειδωλοί σχετικά με το Κυπριακό.
Αρχικά, ο Τούρκος Πρόεδρος τόνισε πως θα πρέπει πρώτα να συμφωνηθεί οδικός χάρτης και μετά να δημιουργηθεί σχέση εμπιστοσύνης και μια παράμετρος σε αυτό είναι η ισοτιμία των Τούρκων στην Κύπρο.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τουρκία: Eπικήρυξε τους «8» για 700.000 ευρώ το κεφάλι
Ο Αλέξης Τσίπρας, με τη σειρά του, ανέφερε ότι στο Κυπριακό ανοίχτηκαν τα δύσκολα κεφάλαια της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, ωστόσο εξελίξεις όπως το πραξικόπημα στην Τουρκία έβαλαν φρένο στη θετική πορεία.
Όπως σημείωσε στις δηλώσεις του, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε στη συνάντηση με τον Ερντογάν την ανάγκη δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μίλησε επίσης για προπαρασκευαστικές συνομιλίες για το θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων.
Ο Τούρκος πρόεδρος, στην εισαγωγή των δηλώσεών του, σημείωσε: «Επιθυμούμε διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα σε κάθε επίπεδο». 
«Πρέπει να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι συνομιλίας. Πιστεύουμε ότι κάθε πρόβλημα μπορεί να λυθεί με διάλογο», τόνισε, ενώ έκανε λόγο για «ομογενείς που ζουν στην Ελλάδα», αναφερόμενος στους μουσουλμάνους της Θράκης. 
«Η Τουρκία σηκώνει μεγάλο βάρος όσον αφορά στους πρόσφυγες. Έχουμε ξοδέψει περίπου 35 εκατ. δολάρια για τη φροντίδα τους. Η ακτοφυλακή μας κάνει τα πάντα στο Αιγαίο για τον περιορισμό των θανάτων προσφύγων», σημείωσε αναφορικά με το προσφυγικό. 
«Τουρκία και Ελλάδα γνωρίζουν το αιματηρό πρόσωπο της τρομοκρατίας. Πρέπει, ως σύμμαχοι, να είμαστε από κοινού ενάντια στην τρομοκρατία και να έχουμε κοινή αντιμετώπιση. Δεν θα πρέπει οι φυγάδες τρομοκρατικών οργανώσεων να βρίσκουν θέση στην Ελλάδα», ανέφερε σχετικά με τους 8 που βρίσκονται στη χώρα μας. 
«Θα κάνουμε άνοιγμα στις θρησκευτικές μειονότητες. Θα βρούμε από κοινού λύσεις», δήλωσε ολοκληρώνοντας.
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας, πως «ο διάλογος μας όλα αυτά τα χρόνια είναι σημαντικός, όχι μόνο για το μέλλον των λαών μας αλλά και για την ευρύτερη περιοχή μας».
«Οι δύο χώρες μας μπόρεσαν να συνεργαστούν στενά το 2015 και το 2016, μια κρίσιμη περίοδο, όπου ξέσπασε μια πρωτοφανής προσφυγική και μεταστευτική κρίση και για πρώτη φορά καταφέραμε να συνεργαστούμε όχι μόνο για θέματα λεγόμενης χαμηλής πολιτικής, αλλά για την αντιμετώπιση ενός μείζονος σημασίας διεθνούς θέματος - της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης», είπε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας σε μια αναδρομή στο παρελθόν.
«Μπορέσαμε σε αυτό το πλαίσιο να οικοδομήσουμε μια νέα στρατηγική ευρωτουρκική συνεργασία, να βάλουμε μπρος ταυτόχρονα και τη θετική ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, την οικονομική και ενεργειακή μας συνεργασία, να πραγματοποιήσουμε γύρους διερευνητικών συνομιλιών και να προωθήσουμε τον διάλογο μεταξύ των στρατιωτικών μας για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο», συνέχισε λέγοντας ο πρωθυπουργός.
Ο Αλέξης Τσίπρας θύμισε ότι ήταν από τους πρώτους ηγέτες που είχε τηλεφωνήσει στον Τούρκο Πρόεδρο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα, για να εκφράσει τη στήριξη της Ελλάδας μια χώρας που υπερασπίζεται την δημοκρατία και την ελευθερία και καταδικάζει κάθε προσπάθεια κατάλυσης της δημοκρατικής νομιμότητας.
«Αγκάθι» στις σχέσεις οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί
Πρόσθεσε ότι αργότερα υπήρξαν εξελίξεις που δημιούργησαν προσκόμματα σ' αυτή τη θετική πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ρητορική αντιπαραθετική, στο Αιγαίο ο αριθμός των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας έφτασε σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα με πολύ επικίνδυνα περιστατικά στη θάλασσα και στον αέρα. Αναφέρθηκε και στην υπόθεση των 8 Τούρκων στρατιωτικών που επίσης αποτέλεσε αγκάθι στις σχέσεις, όπως και στη συνέχεια η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατήθηκαν στην Τουρκία.
«Δεν αποδεχθήκαμε ότι αυτός ο φαύλος κύκλος είναι η μοίρα μας, το κισμέτ μας, δεν το πράξαμε και είμαι ευτυχής που δεν το πράξαμε», είπε ο Αλ. Τσίπρας. «Σήμερα στις συνομιλίες μας έγινε για μια ακόμα φορά σαφές ότι ούτε ο εσείς, ούτε εγώ, δεχόμαστε τη λογική της αδράνειας και της συμμόρφωσης με την πεπατημένη. Γιατί αναγνωρίζουμε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην εποχή μας και στην περιοχή μας, δεν μας επιτρέπουν να παραμένουμε εγκλωβισμένοι σε αδιέξοδα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Τούρκο Πρόεδρο.  
«Ανατρέπουμε λογικές του παρελθόντος για μια σχέση αλληλοσεβασμού»
«Είμαστε υποχρεωμένοι να ανατρέπουμε τις λογικές του παρελθόντος για να οικοδομήσουμε μια σχέση βασισμένη στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, στην κατάργηση των απειλών πολέμου και στην αλληλοκατανόηση των ανησυχιών μας», είπε ο πρωθυπουργός και θύμισε ότι η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2017 ήταν η πρώτη μετά από 65 χρόνια για Τούρκο Πρόεδρο και πως ο ίδιος έχει επισκεφθεί 4 φορές την Τουρκία μέσα σε 4 χρόνια.
Στην συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι σε αυτό το θετικό πνεύμα, «συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα με βασικό στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και την προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης». 
Επικήρυξε τους οκτώ στρατιωτικούς
 
Τις προθέσεις του λίγες ώρες πριν τη συνάντηση, έδειξε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς επικήρυξε με 700.000 ευρώ κάθε έναν από τους οκτώ στρατιωτικούς που έχουν λάβει πολιτικό άσυλο στη χώρα μας και κατηγορούνται από την τουρκική πλευρά ως πραξικοπηματίες και γκιουλενιστές.
Συνάντηση και των συζύγων των δύο ηγετών
Το πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου
08:15 Επίσκεψη και ξενάγηση του Πρωθυπουργού στην Αγία Σοφία.
10:30 Μετάβαση του Πρωθυπουργού στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου αφού ξεναγηθεί θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο.
17:30 Συνάντηση του Πρωθυπουργού με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας της Κωνσταντινούπολης στο Σισμανόγλειο Μέγαρο όπου στεγάζεται το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας.
Πηγή: philenews