Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2019

«Πρόβα πολέμου» στο Αιγαίο πραγματοιποιεί η Τουρκία με την άσκηση «Γαλάζια πατρίδα»

«Πρόβα πολέμου» στο Αιγαίο πραγματοιποιεί η Τουρκία με την άσκηση «Γαλάζια πατρίδα»
Στον απόηχο της συνάντησης Τσίπρα - Ερντογάν η Τουρκία πραγματοποιεί μία μεγάλης  κλίμακα  άσκηση από 27 Φεβρουαρίου μέχρι 3 Μαρτίου. Πρόκειται  ίσως για την μεγαλύτερη άσκηση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων που παρόμοια και σε τόση έκταση.  Θα συμμετέχουν  ενεργά με πραγματικά πυρά και οι τρεις κλάδοι  Στρατός, Ναυτικό, Αεροπορία.

Η Τουρκία χει κλείσει με ΝΑVTEX θαλάσσιες περιοχές που περιλαμβάνουν τον  νοτιοανατολικό Αιγαίο και την νοτιοανατολική περιοχή της Μεσογείου. Συγκεκριμένα οι ΝΑVTEX  περιλαμβάνουν  την υφαλοκρηπίδα  του Καστελόριζου,  περιοχή  νοτιοανατολικά της Ρόδου, και  της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ)  της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Yeni Safak, η άσκηση με την κωδική ονομασία «Γαλάζια Πατρίδα» θα είναι ένα μέσο με το οποίο «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα ενισχύσουν την κυριαρχία τους και θα απευθύνει μία σαφή προειδοποίηση σε όσους προετοιμάζουν χάρτες εισβολής». 

Προκλητικός ο Ακάρ

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, επανήλθε με νέα προκλητική δήλωση, μόλις δυο εικοσιτετράωρα προ της εκκίνησης της μεγάλης άσκησης. Μιλώντας σε κομματική εκδήλωση, ο Ακάρ μίλησε για «462.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της Γαλάζιας Πατρίδας» και προσέθεσε ότι «δεν θα επιτραπεί κανένα τετελεσμένο. Δεν έχει καμία ελπίδα όποιος απειλεί τα συμφέροντα της Τουρκίας από το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο ως τη Μαύρη Θάλασσα».

Επίδειξη ισχύος και «πρόβα πολέμου»

Σε αυτές τις δέκα ημέρες, σύμφωνα με το CNN Türk, φρεγάτες, κορβέτες, αποβατικά και κάθε λογής πολεμικά πλοία -102 στο σύνολό τους- θα αποπλεύσουν από τις βάσεις στο Ακσάζ, απέναντι από τη Ρόδο, και Γκιολτσούκ (στη θάλασσα του Μαρμαρά), φορτωμένα με πολεμοφόδια και με πλήθος προσωπικού στα καταστρώματα. 
Βάση
Τις ασκήσεις, που θα γίνουν με τη χρήση πραγματικών πυρών, θα παρακολουθήσει από κοντά ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ. 
Το CNN Türk χαρακτήρισε την άσκηση ως «πρόβα πολέμου», επισημαίνοντας ότι πέραν των πλοίων, θα έχουν ενεργή συμμετοχή πολεμικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV bayraktar), δυνάμεις πεζοναυτών και βατραχανθρώπων, και κλιμάκια της ακτοφυλακής. 
Κατά τις ίδιες πηγές, στις ασκήσεις θα χρησιμοποιηθούν για πρώτη φορά οι πύραυλοι Cirit και Umtas που κατασκευάζονται εξ ολοκλήρου στην Τουρκία. 
πύραυλοι
Όλα αυτά λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση Ακάρ -Αποστολάκη όπου ετέθη το ζήτημα για ΜΟΕ στο Αιγαίο ώστε να αποφεύγονται οιπεριττές και επικίνδυνες τριβές.
Πού αλλού, αν όχι στην επίδειξη ισχύος, στοχεύει αυτή η «πρόβα πολέμου»; Επίδειξη ισχύος για συμμετοχή στην εκμετάλλευση και την διαχείριση των κοιτασμάτων των  υδρογονανθράκων της Κυπριακής ΑΟΖ, με τις μεγάλες δυνάμεις  ΗΠΑ, Γαλλία, Ρωσία, για το μοίρασμα της πίτας, σε συνδυασμό με τις συνομιλίες  για την επίλυση του Κυπριακού σύμφωνα με τις επιθυμίες της Τουρκίας.

https://www.thepressroom.gr/diethni/proba-polemoy-sto-aigaio-pragmatoipoiei-i-toyrkia-me-tin-askisi-galazia-patrida