Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου 2019

Ρωσικό ΥΠΕΞ για είσοδο πΓΔΜ σε ΝΑΤΟ: Χάνουν τη δυνατότητα κυρίαρχης εξωτερικής πολιτικής

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών
Τα Σκόπια θα χάσουν τη δυνατότητα να ακολουθούν κυρίαρχη εξωτερική πολιτική μετά την είσοδο στο ΝΑΤΟ, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε πως είναι δύσκολο να μιλήσεις για τα οφέλη που θα έχει η «Βόρεια Μακεδονία» από τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ. Τα Σκόπια, όμως, τόνισε η Μαρία Ζαχάροβα, θα πρέπει να πληρώσουν για τη συμμετοχή σε επιχειρήσεις οι οποίες απέχουν πολύ από τα συμφέροντα του λαού της χώρας.
«Ποιο πραγματικό όφελος θα έχουν τα Σκόπια από τη συμμετοχή τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία; Δύσκολο να πω. Αλλά σίγουρα θα πρέπει να πληρώσουν για την υποστήριξη του ΝΑΤΟ. Τώρα γνωρίζουμε την τιμή, η Ουάσιγκτον το έχει ανακοινώσει. Στην πραγματικότητα, θα πρέπει να πληρώσουν με υψηλότερες αμυντικές δαπάνες για συμμετοχή σε στρατιωτικές προετοιμασίες και επιχειρήσεις που απέχουν από τα συμφέροντα του Μακεδονικού λαού και (να πληρώσουν) από την απώλεια της δυνατότητας να ακολουθούν κυρίαρχη εξωτερική πολιτική», δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα.
Την Τετάρτη, στις Βρυξέλλες, οι 29 χώρες του ΝΑΤΟ και η πΓΔΜ υπέγραψαν το πρωτόκολλο εισδοχής των Σκοπίων στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Τα κράτη — μέλη της Συμμαχίας θα πρέπει να κυρώσουν το πρωτόκολλο πριν τα Σκόπια γίνουν πλήρες μέλος. Παρόλα αυτά, με την υπογραφή του πρωτοκόλλου, η πΓΔΜ θα αρχίσει να συμμετέχει στα θεσμικά όργανα του ΝΑΤΟ ως προσκεκλημένη χώρα.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ