Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2019

Κύπρος: Πράσινο φως Υπουργικού σε διακρατική συμφωνία με Αίγυπτο

Πράσινο φως Υπουργικού σε διακρατική συμφωνία με Αίγυπτο
Το νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί της Διακρατικής Συμφωνίας αναφορικά με απευθείας υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου, μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου (κυρωτικός) Νόμος 2019», ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο και εξουσιοδότησε τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας να καταθέσει το προαναφερόμενο νομοσχέδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφιση του σε νόμο.
Η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Κλέλια Βασιλείου, σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, στην οποία προήδρευσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, είπε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί κύρωση της Διακρατικής Συμφωνίας που υπoγράφηκε στη Λευκωσία στις 19 Σεπτεμβρίου του 2018 μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου αναφορικά με απευθείας υποθαλάσσιο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου».

Σχέδιο Προώθησης Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας

Ανέφερε, παράλληλα, ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την τροποποίηση του σχεδίου προώθησης της οπτικοακουστικής βιομηχανίας μετά από πρόταση του Υπουργού Οικονομικών.

«Μετά από σχετικές συζητήσεις, λοιπόν, και επαφές που πραγματοποιήθηκαν για το σχέδιο προώθησης οπτικοακουστικής βιομηχανίας κρίθηκε σκόπιμο όπως τροποποιηθεί το σχέδιο ως προϋπήρχε. Συγκεκριμένα, το Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα ενέκρινε μέγιστο ετήσιο προϋπολογισμό του μέτρου επιστροφής χρημάτων στα €25 εκ., ενέκρινε την κατάργηση της ενδεικτικής ανώτατης οροφής επιστροφής χρημάτων ύψους €650.000 ανά παραγωγή, και να αναπροσαρμοστεί το σημείο που αφορά στις τηλεοπτικές σειρές και όπως τεθεί ως όριο τα 15 επεισόδια ή τα 600 λεπτά ανά έτος», πρόσθεσε η κ. Βασιλείου.

Φοιτητικά επιδόματα

Η κ. Βασιλείου είπε, επίσης, ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τον καθορισμό πλαισίου παραχώρησης των φοιτητικών επιδομάτων.

«Το πλαίσιο διατηρεί όλες τις πρόνοιες του πλαισίου παραχώρησης των φοιτητικών επιδομάτων που αφορούσε το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 και όπως έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο πέρσι τον Ιανουάριο, βάσει της εισήγησης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, διατηρούνται όλες οι πρόνοιες που ίσχυαν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 και το ύψος των πιστώσεων που θα διατεθούν για το 2019 ανέρχεται στα €5.000.000», κατέληξε.

 
Πηγή: philenews/KYΠΕ