Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2019

Το Άγιο Όρος δεν θα συμμετέχει στην ενθρόνιση του Επιφάνιου στην Ουκρανία

Άθως. Άγιο Όρος
Η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους συνεδρίασε τη Δευτέρα προκειμένου να αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίο θα ανταποκριθεί στο αίτημα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου να συμμετάσχει αντιπροσωπεία από την Κοινότητα στην ενθρόνιση του επικεφαλής της «νέας εκκλησίας» της Ουκρανίας, Επιφάνιου.
Το αν θα παρουσιαστεί αντιπροσωπεία της Κοινότητας του Αγίου Όρους στην ενθρόνιση του επικεφαλής της «νέας εκκλησίας» της Ουκρανίας, Επιφάνιου, συζητήθηκε χθες σε Έκτακτη Συνεδρία της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους.
Η συζήτηση έγινε κατόπιν αιτήματος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου να παραστεί αντιπροσωπεία του Αγίου Όρους στην εκδήλωση.
Παρά το ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση, πληροφορίες του romfea.gr κάνουν λόγο για μη θετική ανταπόκριση στο αίτημα του Πατριάρχη.
Η ίδια πηγή αναφέρει πως από τις 20 Μονές του Αγίου Όρους, μόνο οι επτά ψήφισαν υπέρ της συμμετοχής στην ενθρόνιση που θα γίνει στο Κίεβο στις 3 Φεβρουαρίου.
Μέχρι στιγμής το Άγιο Όρος κρατά τις ισορροπίες χωρίς να δηλώνει ανοιχτά υποστήριξη σε κάποια από τις δύο πλευρές.
Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο, διεξήχθη στο Κίεβο η επονομαζόμενη «ενωτική σύνοδος», όπου εξελέγη ο προκαθήμενος της «νέας εκκλησίας» τον Επιφάνιο.
Το Πατριαρχείο της Μόσχας, σχολιάζοντας τις εξελίξεις που αφορούν στην αυτοκεφαλία της μη-κανονικής Εκκλησίας της Ουκρανίας, μίλησε για «νομιμοποίηση του σχίσματος».
Ακόμη προειδοποίησε για πιθανές καταστροφικές συνέπειες, οι οποίες θα επηρεάσουν εκατομμύρια Χριστιανούς στην Ουκρανία και άλλες χώρες.
Το Πατριαρχείο της Μόσχας έχει ήδη διακόψει κάθε επικοινωνία με το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης.

https://sputniknews.gr/ellada/201901292068931-agio-oros-enthronisi-epifanios-oykrania/