Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2019

Δημοσίευμα της αλβανικής ιστοσελίδας: "Μετά τα Σκόπια σειρά έχουν οι Αλβανοτσάμηδες;"

Δημοσίευμα της αλβανικής ιστοσελίδας «Nje Kombe»/’ Ένα Έθνος’, αναφέρεται στις δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Κοτζιά, για ενδεχόμενη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.
 
Το θέμα έχει ενδιαφέρον, τώρα, μετά την πρόσφατη ψήφιση από το ελληνικό κοινοβούλιο των ελληνικών παραχωρήσεων προς τους Σκοπιανούς.
 
Το αλβανικό δημοσίευμα επικαλείται ‘λεπτομέρειες που έδωσε για την πιθανή συμφωνία με την Αλβανία’ ο πρώην επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
 

Σε αυτές «επιβεβαιώνει ότι το ζήτημα της ιδιοκτησίας των Αλβανοτσάμηδων θα επιλυθεί, αλλά τονίζει ότι σε κανένα σημείο της συμφωνίας δεν θα αναφέρεται η λέξη ‘τσαμουριά’ καθώς υπονοούνται εδαφικές αξιώσεις», γράφει το δημοσίευμα και συνεχίζει:
 
Ο τέως υπουργός του ελληνικού ΥΠΕΞ, επεσήμανε ότι όταν θα παύσει η εμπόλεμος κατάσταση με την Αλβανία, οι πολίτες μας έχουν το δικαίωμα να αποκτήσουν την ιδιοκτησία τους
 
«Δεν έχω συζητήσει ποτέ το ζήτημα των τσάμηδων, ούτε δέχομαι μια τέτοια συζήτηση. Η ιδιοκτησία είναι ένα άλλο θέμα. Μετά την άρση της εμπολέμου, οι Αλβανοί μπορούν να επιστρέψουν στην ιδιοκτησία που είχαν πριν από τον πόλεμο. Πρόκειται για περιουσίες που είχαν κατασχεθεί από την ηγετική ομάδα των τσάμηδων στη Θεσπρωτία», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.

 
Ο Κοτζιάς μίλησε επίσης για τη  συμφωνία των θαλάσσιων συνόρων. Δήλωσε ότι η συμφωνία αυτή βασίζεται στις διεθνείς συμβάσεις που αναφέρονται στα 12 μίλια, γράφει η Shqiptarja.com.
 
“Η βάση για τον προσδιορισμό  των θαλάσσιων συνόρων θα είναι ο προσδιορισμός των 12 μιλίων. Είναι η πρώτη φορά αυτή που η Ελλάδα θα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός, σημειώνει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα σε μια προσπάθεια ενθύμησης των υπεσχημένων…

The Hellenic Information Team