Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2019

ΕΔΑΔ για υπόθεση φόνου: Αθώωση Κύπρου, καταδίκη Τουρκίας

ΕΔΑΔ για υπόθεση φόνου: Αθώωση Κύπρου, καταδίκη Τουρκίας
Την απόφασή του σχετικά με την υπόθεση της δολοφονίας της οικογένειας Γκιουζέλγιουρτλου τον Ιανουάριο του 2005, εξέδωσε την Τρίτη το ΕΔΑΔ.
 
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με 15 ψήφους υπέρ και δύο κατά, αθώωσε την Κύπρο, καθώς δεν προκύπτει παραβίαση του Άρθρου 2 που αφορά το «Δικαίωμα για ζωή» και την αποτελεσματική διερεύνηση της υπόθεσης . Μετά από ανώνυμη ψηφοφορία, το ΕΔΑΔ καταδίκασε για το ίδιο Άρθρο, την Τουρκία.
 
Τα τρία μέλη της οικογένειας Γκιουζέλγιουρτλου (πατέρας, μητέρα και κόρη) είχαν δολοφονηθεί τον Ιανουάριο του 2005 στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λάρνακας, ενώ οι δολοφόνοι είχαν διαφύγει στα κατεχόμενα.
  
Σύμφωνα με το ΕΔΑΔ η Κυπριακή Δημοκρατία έπραξε ότι περνούσε από το χέρι της για να παραδοθούν οι ύποπτοι από την Τουρκία στην Κυπριακή Δημοκρατία ώστε να δικαστούν.
 
Συγκεκριμένα εξέδωσε «κόκκινο σήμα» προς την Interpol και όταν δεν βρήκε ανταπόκριση αποτάθηκε απευθείας στις τουρκικές αρχές ζητώντας την έκδοση των υπόπτων. Οι κυπριακές αρχές, σύμφωνα με το ΕΔΑΔ, δεν μπορούν να επικριθούν για το γεγονός ότι αρνήθηκαν να καταθέσουν όλα τα στοιχεία και ότι δεν επέτρεψαν να πραγματοποιηθεί η διαδικασία στα ψευδοδικαστήρια των κατεχομένων ή της Τουρκίας  αφού κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως παραχωρεί δικαιοδοσίες της Δημοκρατίας σε μία μη αναγνωρισμένη οντότητα.
 
Αντιθέτως η Τουρκία, σύμφωνα με την απόφαση, δεν κατέβαλε την παραμικρή προσπάθεια. Δεν συνεργάστηκε με τις αρχές της κυπριακής δημοκρατίας και παραβίασε το Άρθρο 2, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
 
Η Τουρκία καλείται να πληρώσει συνολικά 69,500 ευρώ. Δέκα χιλιάδες για δικαστικά έξοδα και 8,500 ευρώ για τον κάθε ένα από αυτούς που έκαναν προσφυγή.
 
Στην αρχική του απόφαση, στις 4 Απριλίου 2017, το Δικαστήριο είχε καταλογίσει ευθύνες σε Λευκωσία και Άγκυρα, λέγοντας ότι οι δύο Κυβερνήσεις ήταν υποχρεωμένες να συνεργαστούν για την αποτελεσματική διερεύνηση της υπόθεσης, εντούτοις δεν ήταν προετοιμασμένες να κάνουν τις όποιες υποχωρήσεις από τις θέσεις τους και να εξεύρουν κοινό έδαφος.

http://www.philenews.com/koinonia/eidiseis/article/648057/edad-ga-ypothesi-fonoy-athoosi-kyproy-katadiki-toyrkias

  
Πηγή: philenews