Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου 2018

Άγκυρα προς Καμμένο: Αναγνωρίζουμε μόνο τα 6 ναυτικά μίλια

Άγκυρα προς Καμμένο: Αναγνωρίζουμε μόνο τα 6 ναυτικά μίλια
Άστοχη αποδείχτηκε η χτεσινή προσπάθεια του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου να υποβαθμίσει την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, αφού έδωσε αφορμή στην Άγκυρα να επαναφέρει τη ρητορική της για εναέριο χώρο έξι ναυτικών μιλίων της Ελλάδας.

Στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή για τα αναδρομικά των ενστόλων, παρουσία και του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, ισχυρίστηκε: «Σήμερα, ημέρα της γιορτής των Ταξιαρχών και της Πολεμικής Αεροπορίας είχαμε μια σημαντική εξέλιξη. Ξέρετε ότι υπάρχει ένα πρωτόκολλο σε σχέση με τις γιορτές για την αποφυγή εντάσεων και παραβιάσεων. Για πρώτη φορά είχαμε αίτηση αδείας των τουρκικών αεροσκαφών να εισέλθουν στο FIR Αθηνών. Εάν προχωρήσουμε, λοιπόν, έχοντας την ισχύ, που αποτρέπει τον οποιονδήποτε να προκαλέσει, με μια θετική ματιά στο μέλλον, με την ειρηνική συνύπαρξη των δύο λαών, θα μπορέσουμε να χτίσουμε το μέλλον της πατρίδας».
Με ανακοίνωσή του εκπρόσωπο τύπου Χάμι Ακσόι το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας υποστηρίζει ότι «η χώρα μας αναγνωρίζει φυσικά τα έξι μίλι εναέριου χώρου της Ελλάδας» και «ζητά άδειες πτήσης σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και συμβάσεις για πτήσεις προς και από την Ελλάδα». «Αυτή δεν είναι μια νέα πρακτική» συμπληρώνει η Άγκυρα. 
Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ έχει ως εξής: 
«Όπως είναι γνωστό, για τις πολιτικές και τις στρατιωτικές πτήσεις, μια χώρα οφείλει να ζητήσει άδεια χρήσης του εναέριου χώρου άλλης χώρας. Η χώρα μας αναγνωρίζει φυσικά τα έξι μίλια εναέριου χώρου της Ελλάδας και ζητά άδειες πτήσης σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και συμβάσεις για πτήσεις προς και από την Ελλάδα. Αυτή δεν είναι μια νέα πρακτική».
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα όρισε τον εναέριο χώρο της στα 10 ναυτικά μίλια με Προεδρικό Διάταγμα του 1931 για σκοπούς αεροπλοΐας και αστυνόμευσης του εναέριου χώρου.

https://www.thepressroom.gr/ellada/agkyra-pros-kammeno-anagnorizoyme-mono-ta-6-naytika-milia