Δευτέρα, 4 Ιουνίου 2018

Τσαβούσογλου: Οι HΠΑ μας ανάγκασαν να αγοράσουμε S-400 από τη Ρωσία

"Οι HΠΑ μας ανάγκασαν να αγοράσουμε S-400 από τη Ρωσία" είπε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσλου σήμερα. Πριν από λίγη ώρα ολοκληρώθηκε η συνάντηση του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο. Στο επίκεντρο της καυτής ατζέντας τους τέθηκε και το ζήτημα της αγοράς των μαχητικών F-35. 
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το sigmalive η συνάντηση διήρκησε 1 ώρα και στο επίκεντρο της ατζέντας τους, βρέθηκαν συγκεκριμένα τα μαχητικά αεροσκάφη F-35, ο οδικός χάρτης στο Μανμπίτζ της Συρίας, οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, καθώς και άλλα περιφερειακά ζητήματα.

Επίσης το ίδιο δημοσίευσμα αναφέρει  ότι οι Τσαβούσογλου και Πομπέο υπογράμμισαν εκ νέου την κοινή τους δέσμευση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Παράλληλα, επανέλαβαν όσα έλεγαν μέχρι σήμερα για την Ανατολική Συρία ενώ συμφώνησαν, στη διεξαγωγή περαιτέρω συναντήσεων για επίλυση των εκκρεμούντων ζητημάτων.

Μάλιστα, μετά το πέρας της συνάντησής τους, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έκανε και ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε ότι το θέμα της βόρειας Συρίας μπορεί να αποτελέσει «σημείο καμπής στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Αν και αναμένεται να ανακοινωθεί οδικός χάρτης επίλυσης των διμερών προβλημάτων, αμερικανικά μέσα ενημέρωσης υπενθυμίζουν ότι στα αγκάθια της συνάντησης συγκαταλέγεται και το θέμα της απελευθέρωσης του ευαγγελιστή πάστορα ‘Αντριου Μπράνσον, ο οποίος ανήκει στην ίδια εκκλησία με τον Μάικ Πομπέο.

Ο Τσαβούσογλου επέμεινε πως ένα από τα βασικά προβλήματα μεταξύ της Τουρκίας και των
ΗΠΑ είναι η στήριξη που παρέχει η χώρα στην τρομοκρατική οργάνωση PKK/PYD.

«Εργαζόμαστε για πολιτική λύση στη Συρία. Απορρίπτουμε όλες τις προσπάθειες που στοχεύουν να διαμελίσουν την Συρία», τόνισε.

Αναφορικά με το «βέτο» του αμερικανικού Κογκρέσου στο θέμα των F-35, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε:«Εμείς ζητήσαμε να αγοράσουμε τα συγκεκριμένα συστήματα από τις
ΗΠΑ και τους συμμάχους μας. Αλλά δεν τα πουλήσανε. Και εμείς αναγκαστήκαμε να αγοράσουμε S-400 από τη Ρωσία».

http://www.onalert.gr/stories/tsabousoglou-oi-ipa-mas-anagkasasn-na-agorasoume-s400-apo-th-rwsia/66442