Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2018

Die Welt: Η Τουρκία δεν ξεπέρασε ποτέ ότι τα νησιά του Αιγαίου ανήκουν στην Ελλάδα

Die Welt: Η Τουρκία δεν ξεπέρασε ποτέ ότι τα νησιά του Αιγαίου ανήκουν στην Ελλάδα
"H Τουρκία αναπτύσσει εδώ και 13 χρόνια το ναυτικό της. Τώρα αισθάνεται προφανώς αρκετά ισχυρή. Ο στρατηγικός στόχος ήταν σαφής από την αρχή: Η Τουρκία ήθελε σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου Ερντογάν  και του τότε υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου να μετατραπεί σε μια περιφερειακή δύναμη στη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια, και γιατί όχι σε παγκόσμια δύναμη", γράφει η γερμανική Die Welt.

Και προσθέτει: "Αυτό δεν συμβαίνει  μόνο με τον στόλο, με τον οποίο η Άγκυρα θέλει να εκπέμψει  δύναμη και επιρροή στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο. Από το 2015 ένα νέο δόγμα επέμβασης περιγράφει αυτό που ο Ερντογάν αποσκοπεί με την ναυπήγηση  ενός πανάκριβου στόλου: Όπως αναφέρεται στο δόγμα  αυτό, ο στόλος αποτελεί ένα εργαλείο της εξωτερικής πολιτικής, κυρίως για το Αιγαίο και για την Κύπρο. Όχι ότι από την Ελλάδα ή την Κύπρο υπάρχει  οποιαδήποτε απειλή για την Τουρκία- το δόγμα δεν αναφέρει κάτι τέτοιο".
"Αλλά  η Τουρκία αντιλαμβάνεται δήθεν ως νόμιμο συμφέρον της τη διεκδίκηση γκρίζων ζωνών στα ελληνικά  χωρικά ύδατα απέναντι από τις τουρκικές ακτές, όπου πολλά νησιά ανήκουν στην Ελλάδα, αλλά και στα κοιτάσματα φυσικού αερίου μπροστά από την Κύπρο, εξηγεί η γερμανική εφημερίδα.

http://www.nooz.gr/greece/1499560/die-welt--i-toyrkia-den-xeperase-pote-oti-ta-nisia-toy-aigaioy-anikoyn-stin-ellada