Κυριακή, 24 Ιουνίου 2018

Σέρβος ΥΠΕΞ: Γιατί δεν δώσαμε συγχαρητήρια σε Αθήνα και Σκόπια για τη συμφωνία

Φωτογραφία: AP/ Darko Vojinovic
Ο Ιβιτσα Ντάτσιτς εξήγησε γιατί η Σερβία δεν συνεχάρη την Αθήνα και τα Σκόπια, για την υπογραφή της συμφωνίας επίλυσης του ονοματολογικού. Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη στήριξη της χώρας του στη συμφωνία, αλλά συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει λόγος να συγχαρεί τις δύο πλευρές.

«Η συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων είναι διμερές ζήτημα και δεν υπάρχει ανάγκη ανάμειξης της Σερβίας αφού δεν είναι προσκεκλημένο μέρος. Δεν απευθύναμε συγχαρητήρια γιατί δεν υπήρχε κάτι για να συγχαρούμε», είπε ο Ντάτσιτς, απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση σιωπής του Βελιγραδίου.
«Εχουμε θετική άποψη και στηρίζουμε κάθε συμφωνία για επίλυση ζητημάτων με ειρηνικό τρόπο. Επιθυμούμε κάθε επιτυχία σε Αθήνα και Σκόπια, χωρίς να μπαίνουμε στο πώς, ποιος θα ονομάζεται, και θέλουμε αυτή η συμφωνία να συμβάλει για την σταθερότητα στην περιοχή», συμπλήρωσε ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών.
Η απουσία αντίδρασης του Βελιγραδίου σχολιάστηκε έντονα από τον σερβικό Τύπο τις τελευταίες ημέρες. Μάλιστα, πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι η κυβέρνηση προβληματίστηκε από την επίτευξη συμφωνίας, καθώς διαβλέπει τον κίνδυνο να αυξηθούν οι πιέσεις από την ΕΕ για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου.
Σε φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ εκφράζεται η άποψη ότι αφού η ΕΕ ανάγκασε μία χώρα να αλλάξει όνομα, θα προσπαθήσει να αναγκάσει και τη Σερβία να κάνει ταπεινωτικές υποχωρήσεις στο ζήτημα του Κοσόβου.
Πηγή: ΑΠΕ