Παρασκευή, 11 Μαΐου 2018

Προκαλεί η Τουρκία: Eτοιμάζει την πρώτη της γεώτρηση στη Μεσόγειο

Μια ημέρα μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας του ψευδοκράτους της Οζντίλ Ναμί (της Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου), κατά της Τριμερούς και του EastMed ο Τούρκος Υπ. Ενέργειας προχώρησε σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις. Προανήγγειλε ότι το καλοκαίρι έρχεται η πρώτη τουρκική γεώτρηση στη Μεσόγειο. Ακόμα στάφηκε κατά του προέδρου Αναστασιάδη τονίζοντας ότι: “Αυτός που  εμποδίζει την επίλυση του Κυπριακού είναι ο Ε/Κ ηγέτης Αναστασιάδης.
Προς το παρόν δεν υπάρχουν αντιδράσεις από Λευκωσία και Αθήνα. Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Οζντίλ Ναμί  "κατακεραύνωσε την Τριμερή Κύπρου με Ελλάδα και Ισραήλ, στρεφόμενος κατά του υπό σχεδιασμό αγωγού EastMed μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδος, και Ιταλίας.

Τουρκία: "Ετοιμάζουμε την πρώτη μας γεώτρυση στη Μεσόγειο"

“Αυτό το καλοκαίρι θα κάνουμε την πρώτη μας γεώτρηση στην Μεσόγειο”, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ ενώ ανακοίνωσε ότι στις 12 Ιουνίου θα μπει σε εφαρμογή ο αγωγός TANAP.

Σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην Προύσα, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η παράδοση του ΤΑΝΑΡ θα γίνει σε τελετή στην οποία θα συμμετάσχουν ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Αλιγέβ.

Σημειώνεται ότι με τον ΤΑΝΑΡ θα μεταφερθεί το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας.

Τα πυρά Ναμί κατά Τριμερούς Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

“Δεν είναι βήματα φιλίας αλλά έντασης”, δήλωσε ο ‘υπουργός ενέργειας’ Οζντίλ Ναμί σχολιάζοντας χθες τις αποφάσεις της τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Παράλληλά, τόνισε ότι ενώ είπε πως κάθε βήμα που θα κάνει η Ε/κ πλευρά θα γίνεται ταυτόχρονα ανάλογο βήμα και από την τουρκική, επαναλαμβάνοντας ότι θα γίνουν εργασίες φυσικού αερίου σε συνεργασία με την Τουρκία.

Ο Οζντίλ Ναμί υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι ο ηγέτης που εμποδίζει τη λύση του Κυπριακού, κατηγορώντας την Ε/κ πλευρά ότι δεν πλάσαρε την ομοσπονδιακή λύση ως την ιδεατή λύση αλλάς ως ένα πικρό συμβιβασμό.

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ντογάν, είπε ότι η λογική λέει ότι ο οικονομικός τρόπος είναι να γίνει η μεταφορά του αερίου της Ανατολικής Μεσογείου μέσω Τουρκίας. Ανέφερε ότι “η Τουρκία και η ‘τδβκ’ θα κάνουν βήματα ενάντια σε αυτές τις μονομερείς εργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο”.
 Ότι δικαιώματα έχει η Ε/κ πλευρά έχει και η Τ/κ
Ο Οζντίλ Ναμί είπε ότι κάθε βήμα που θα κάνει η Ε/κ πλευρά θα γίνεται ανάλογο και ταυτόχρονα βήμα και από την τουρκική πλευρά. “Όσο δίκαιο έχουν και όση αρμοδιότητα έχουν να κάνουν εκείνοι βήμα τόσο δίκαιο και αρμοδιότητα έχουμε κι εμείς. Αν εκείνοι το κάνουν με τρίτες χώρες κι εμείς το κάνουμε με την Τουρκία. Θα γίνουν εργασίες φυσικού αερίου”, ανέφερε.

Ο Οζντίλ Ναμί είπε πως η πρότασή τους στην Ε/κ πλευρά είναι να ιδρυθεί μια κοινή επιτροπή φυσικού αερίου στο πλαίσιο ενός μοντέλου που δεν θα αμφισβητεί τις πολιτικές θέσεις των δύο πλευρών και να διασφαλιστεί ότι θα επωφεληθούν όλοι από τις φυσικές πηγές με δίκαιο τρόπο. “Σε αυτό το μοντέλο να συμπεριλάβουμε και την Τουρκία. Με αυτό τον τρόπο και χαμηλότερο θα είναι το κόστος του προγράμματος αλλά και από πλευράς ασφάλειας δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αντί για ένταση να υπάρξει συνεργασία”, είπε.

Ναμί: Oι Ε/Κ είδαν ότι το Κυπριακό θα μπορούσε να κλείσει και έπαθαν πανικό

Ο Οζντίλ Ναμί υποστήριξε ότι οι Ε/Κ δεν είναι έτοιμοι να ζήσουν μαζί με τους Τ/Κ. “Ο Αναστασιάδης δεν προετοίμασε τον λαό για την λύση ομοσπονδίας την οποία διαπραγματευόταν στο τραπέζι. Δεν εξήγησαν τΙ είναι ο διαμοιρασμός της διακυβέρνησης. Δεν εξήγησαν τΙ σημαίνει κοινή διαβίωση. Την ομοσπονδιακή λύση δεν την πλάσαραν ως την ιδεατή λύση αλλά ως ένα πικρό συμβιβασμό”, ανέφερε.

Και πρόσθεσε: Ο Οζντίλ Ναμί υποστήριξε πως οι Ε/Κ είδαν ότι το Κυπριακό θα μπορούσε να κλείσει και έπαθαν πανικό. “Η πιο σημαντική μας έκκληση στους Ε/Κ πρέπει να είναι να καθίσουν στο τραπέζι με ένα χρονοδιάγραμμα για να κλείσει το Κυπριακό. Διαπραγματεύσεις ανοιχτού τέλους δεν γίνεται. Ο Ε/Κ ηγέτης Αναστασιάδης λέει ας ξεκινήσουμε ξανά τις διαπραγματεύσεις’ αλλά δεν λέει ‘ας τις τελειώσουμε’”, υποστήριξε προσθέτοντας ότι η λύση όλων των προβλημάτων αυτών περνάει μέσα από τη λύση του Κυπριακού.

Tέλος, o Ναμί είπε χαρακτηριστικά: “Αυτός που την εμποδίζει είναι ο Ε/Κ ηγέτης Αναστασιάδης. Δυστυχώς το Ισραήλ και η Ελλάδα έχουν καταντήσει να είναι οι χώρες που στηρίζουν την αρνητική στάση του Ε/Κ ηγέτη”, ανέφερε.


Με πληροφορίες από το 
https://www.newsit.com.cy/