Πέμπτη, 31 Μαΐου 2018

Παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος: Οι δασμοί Τραμπ, τα αντίποινα από ΕΕ, Καναδά, Μεξικό

Φωτογραφία αρχείου: AP Photo/Evan Vucci
Σε παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο εξελίσσεται η απόφαση Τραμπ να επιβάλει δασμούς για εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τον Καναδά, το Μεξικό και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η προθεσμία που είχε δώσει ο Τραμπ - ελπίζοντας σε τυχόν παραχωρήσεις από τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ - έληγε την Παρασκευή, 1 Ιουνίου 2018, αλλά ο αμερικανός πρόεδρος προχώρησε από σήμερα στην επιβολή δασμών.
Ετσι τερμάτισε μια δίμηνη εξαίρεση και ετοιμάζει το σκηνικό για έναν ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο με ορισμένους από τους πιο σημαντικούς συμμάχους της Αμερικής.
Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος δήλωσε στους δημοσιογράφους σε τηλεφωνική ενημέρωση πως δασμοί 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου από την ΕΕ, τον Καναδά και το Μεξικό θα τεθούν σε ισχύ τα μεσάνυχτα (07:00 της Παρασκευής ώρα Ελλάδας).
«Προσβλέπουμε στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, τόσο με τον Καναδά και το Μεξικό από τη μία πλευρά, και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την άλλη, επειδή υπάρχουν άλλα θέματα τα οποία πρέπει επίσης να επιλύσουμε», είπε.
Ο Ρος δεν έδωσε λεπτομέρειες για το τι μπορούν να κάνουν η ΕΕ, ο Καναδάς και το Μεξικό προκειμένου να αρθούν οι δασμοί.


Πηγή: Παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος: Οι δασμοί Τραμπ, τα αντίποινα από ΕΕ, Καναδά, Μεξικό | iefimerida.gr