Τρίτη, 29 Μαΐου 2018

Ιταλία: Πρόωρες εκλογές στο προσκήνιο-Δεν στηρίζουν Κοταρέλι

Παρατείνεται η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία, κι ενώ ακούγεται έντονα το σενάριο για Italexit-Νέα συνάντηση των τεχνοκρατών-Δεν εξασφαλίζει στήριξη ο Κοταρέλι
Παρατείνεται η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία, κι ενώ ακούγεται και το σενάριο περί Italexit. Μετά την αποτυχία συγκρότησης κυβέρνησης συνασπισμού Λέγκας-Πέντε Αστέρων, η κατάσταση στην Ιταλία θυμίζει καζάνι που βράζει, αφού οι τεχνοκράτες αναμένεται να συναντηθούν ξανά το πρωί της Τετάρτης (30/5) κι ενώ η ανακοίνωση της λίστας των υπουργών του Κοταρέλι αναμενόταν για την Τρίτη το απόγευμα.
Η κύρια αιτία της αναβολής αυτής μπορεί να είναι το ότι ο Κοταρέλι δεν πρόκειται, όπως φαίνεται, να εξασφαλίσει την στήριξη της βουλής και της γερουσίας.
 
«Ο Κάρλο Κοταρέλι ενημέρωσε τον ιταλό πρόεδρο για την όλη κατάσταση και πρόκειται να ξανασυναντηθούν αύριο το πρωί», δήλωσε ο υπεύθυνος επικοινωνίας του προεδρικού μεγάρου, Τζοβάνι Γκράσο.
Αυτές οι εξελίξεις θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα προτίθεται ενδεχομένως να προχωρήσει σε άμεση διάλυση του κοινοβουλίου και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
 
Νωριτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, εξέφρασε τον προβληματισμό του ότι η κατάσταση στην Ιταλία μπορεί να έχει επιπτώσεις και στην Ελλάδα.

Αναταραχή και φόβοι για ευρωπαϊκό κραχ

Η Ιταλία προκαλεί αναταραχή όχι μόνο στις αγορές συναλλάγματος. Οι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο για τις αγορές ομολόγων. Για παράδειγμα, η απόδοση των διετών ιταλικών κρατικών ομολόγων αυξήθηκε πρόσφατα στο 2,5%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters.
 
Συγκριτικά, η απόδοση του διετούς κρατικού ομολόγου είναι σήμερα στο 0,76% - παρόλο που την Τρίτη υποχώρησε ακόμη χαμηλότερα. Αυτό δείχνει ότι οι επενδυτές απαιτούν επί του παρόντος ένα σημαντικά υψηλότερο ασφάλιστρο κινδύνου για το ιταλικό δημόσιο χρέος. Η απόδοση των δεκαετών ιταλικών ομολόγων αυξήθηκε σήμερα πάνω από 17% και ανήλθαν σε περισσότερο από 300 μοναδες - το υψηλότερο επίπεδο από το 2014. Το ιταλικό χρέος αυξήθηκε κατά περίπου 27% από τις ιταλικές εκλογές στις 4 Μαρτίου.

https://www.thepressroom.gr/diethne/italia-proores-ekloges-sto-proskenio-den-sterizoyn-kotareli