Τετάρτη, 16 Μαΐου 2018

Ο Έβο Μοράλες της Βολιβίας καταγγέλλει το «γενοκτονικό» Ισραήλ, απορρίπτει την κίνηση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ

"guernica" - Τουλάχιστον 60 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών στη Γάζα κατά της Πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ προς την Ιερουσαλήμ. Καθώς οι Παλαιστίνιοι σηματοδοτούν την 70η επέτειο της Ημέρας της Νάκμπα ή της «Ημέρας Καταστροφής» μετά από μια...αιματηρή διαμαρτυρία που στοίχισε τη ζωή περισσότερων από 60 Παλαιστίνιων διαδηλωτών εναντίον της μετεγκατάστασης την πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, ο Εβο Μοράλες της Βολιβίας «καταδίκασε έντονα» την ωμή Ισραηλινή καταστολή στους διαδηλωτές της Γάζας, νομιμοποιώντας σχεδόν 70 χρόνια ισραηλινής κατοχής.
«Η Βολιβία καταδικάζει τη γενοκτονική αντίδραση του ισραηλινού στρατού που σφαγιάζει παλαιστίνιους αδελφούς με ψυχρό αίμα. Περισσότεροι από 50 νεκροί, 2000 τραυματίστηκαν σε διαμαρτυρία εναντίον αυθαίρετης μετακίνησης της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ», δήλωσε ο Πρόεδρος Μοράλες σε ένα tweet το βράδυ της Δευτέρας.
«Η Βολιβία απορρίπτει και καταδικάζει απερίφραστα την έναρξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, ενώ οι ΗΠΑ παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και καλύπτουν τα εγκλήματα του κράτους του Ισραήλ» #PalestinaLibre «, πρόσθεσε σε ένα άλλο tweet.
Προσθέτοντας, απορρίπτει την «ιμπεριαλιστική παρέμβαση (…) ενάντια στην ειρήνη στη Μέση Ανατολή» και ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου που «κρύβει τα εγκλήματα του κράτους του Ισραήλ».
«Επιβεβαιώνοντας τη μεταφορά της πρεσβείας της από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, οι Ηνωμένες Πολιτείες καταστρέφουν την ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης και ωθούν τη σύγκρουση και των δύο λαών προς μια αιματηρή αντιπαράθεση», ο ηγέτης της Νότιας Αμερικής tweeted ώρες μετά την έναρξη της αμερικανικής κυβέρνησης νέα διπλωματική έδρα στο Ισραήλ.
Η Βενεζουέλα και η Νότια Αφρική καταδίκασαν επίσης το Ισραήλ για τη μετακίνηση, με τον υπουργό Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Χόρχε Αρρέαζα, λέγοντας ότι η χώρα του «καταδικάζει σθεναρά» τις «βίαιες ενέργειες εναντίον του παλαιστινιακού λαού.» Η Νότια Αφρική απέσυρε τον απεσταλμένο του στο Ισραήλ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις δολοφονίες.
Τουλάχιστον 61 άοπλοι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, καθώς το Ισραήλ γιόρτασε, λιγότερο από 50 μίλια μακριά, την έγκριση από τις ΗΠΑ των δεκαετιών ωκεάνιων βιαιοπραγιών των Παλαιστινίων την ημέρα πριν από την έναρξη της ημέρας Nakba που υπογραμμίζει την έναρξη της ισραηλινής κατοχής.
Η κατοχή ξεκίνησε το 1948, με αποτέλεσμα να εκτοπιστούν περίπου 700.000 Παλαιστίνιοι. Περίπου πέντε εκατομμύρια Παλαιστίνιοι παραμένουν εκτοπισμένοι.
Πριν από επτά δεκαετίες, οι ισραηλινοί πολιτοφυλακές βοήθησαν να σχηματίσουν το κράτος του Ισραήλ με την αποδυνάμωση παλαιστινιακών χωριών και την έκθεση περισσότερων από μισό εκατομμύριο ανθρώπων από τα σπίτια τους. Κάποιοι Παλαιστίνιοι έφυγαν πριν από τον εκτοπισμό, ενώ τα πιο ανθεκτικά χωριά – όπως ο Deir Yassin – καταστράφηκαν.