Κυριακή, 27 Μαΐου 2018

Ρήξη στην Ιταλία: Ο Κόντε επέστρεψε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης -Ολοταχώς για εκλογές

Λουίτζι Ντι Μάιο, Σέρτζιο Ματαρέλα και Ματτέο Σαλβίνι -Φωτογραφίες: AP
Ολοταχώς για εκλογές φαίνεται πως οδεύει η Ιταλία η οποία βυθίστηκε σε νέα πολιτική κρίση.
Ο Σέρτζιο Ματαρέλα έθεσε βέτο για την επιλογή του Πάολο Σαβόνα τον ευρωσκεπτικιστή υποψήφιο που παρουσίασε η ακροδεξιά Λέγκα και το λαϊκιστικό Κίνημα των 5 Αστέρων για την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, με αποτέλεσμα ο Τζουζέπε Κόντε να επιστρέψει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Στο δραματικό διάγγελμά του ο κ. Ματαρέλα προανήγγειλε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία τις επόμενες ώρες.
Εντολή για κυβέρνηση τεχνοκρατών στον Κοταρέλι
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ιταλός πρόεδρος έχει καλέσει αύριο Δευτέρα τον Κάρλο Κοταρέλι, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ και νυν επικεφαλής του Οικονομικού Παρατηρητηρίου της Ιταλίας και όπως όλα δείχνουν θα του αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης τεχνοκρατών.
Ο Κοτταρέλλι, με θητεία και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είχε ετοιμάσει λίστα για περικοπές άχρηστων δημοσίων δαπανών, ως σύμβουλος των κυβερνήσεων των Ενρίκο Λέττα και Ματτέο Ρέντσι.
Είναι πιθανόν, βέβαια, η κυβέρνηση αυτή να μην λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο, να διαχειριστεί μόνον τις τρέχουσες υποχρεώσεις και να αποφασιστεί, τελικά, προσφυγή σε πρόωρες εκλογές το Φθινόπωρο.
Ματαρέλα: Εστειλα μήνυμα για την αξιοπιστία της χώρας
«Δέχθηκα όλες τις προτάσεις για τους υπουργούς εκτός από μία, αυτή του υπουργείου Οικονομικών. Αυτή η θέση στέλνει μήνυμα σχετικά με την αξιοπιστία της χώρας», δήλωσε στο διάγγελμά του, ο πρόεδρος Ματαρέλα και πρόσθεσε πως απέρριψε το plan B του Σαβόνα για έξοδο της Ιταλίας από την Ευρωζώνη.
Οπως εξήγησε ο κ. Ματαρέλα, ο υποψήφιος υπουργός Οικονομικών έχει μιλήσει υπέρ της εξόδου της Ιταλίας από την ευρωζώνη και ότι η επιλογή του στέλνει ένα μήνυμα για την ίδια την κυβέρνηση. Διευκρίνισε δε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τον ρόλο του εγγυητή και για τον υπουργό Οικονομικών.
Ο Σέρτζιο Ματαρέλα δήλωσε πως έπραξε ό,τι μπορούσε για διευκολύνει τον σχηματισμό κυβέρνησης και ότι κανείς δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι ο ίδιος μπλόκαρε την διαδικασία.
«Οι απώλειες στις αγορές αφαίρεσαν οικονομίες από τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες. οφείλω να διαφυλάξω τις οικονομίες των Ιταλών» είπε ο Σέρτζιο Ματαρέλα. 
Η συμμετοχή στην ευρωζώνη είναι θεμελιώδους σημασίας για την Ιταλία, είπε ο πρόεδρος και πρόσθεσε ότι θα περιμένει για να αποφασίσει εάν θα προκηρύξει νέες εκλογές και ότι θα αποφασίσει σύντομα τα επόμενα βήματα.


Πηγή: Ρήξη στην Ιταλία: Ο Κόντε επέστρεψε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης -Ολοταχώς για εκλογές | iefimerida.gr