Κυριακή, 13 Μαΐου 2018

Κουβέλης: Δεν είναι τυχαία η κλιμάκωση της έντασης που δημιουργεί η Τουρκία

Κουβέλης: Δεν είναι τυχαία η κλιμάκωση της έντασης που δημιουργεί η Τουρκία
Την εκτίμηση ότι η κλιμάκωση της έντασης που δημιουργεί η Τουρκία στο Αιγαίο δεν είναι τυχαία κίνηση, εκφράζει αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος".
Αναφορικά με τους δύο Έλληνες φυλακισμένους στρατιωτικούς, ο κ. Κουβέλης εξέφρασε την ελπίδα πως θα λήξει σύντομα το ζήτημα και έτσι να μην υπάρχει μεγαλύτερη επιβάρυνση στις σχέσεις των δύο χωρών.
Αναφέροντας ότι «σε ορισμένες περιπτώσεις η τουρκική προκλητικότητα, αγγίζει τα όρια αυτού που αποκαλούμε "κόκκινες γραμμές" και μπορεί να εξελιχθεί σε "θερμό επεισόδιο", δηλαδή αντιπαράθεση δύναμης, χωρίς βέβαια τη χρήση όπλων», και ότι «η τουρκική πλευρά δεν κάνει "τυχαίες" κινήσεις», ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι «είναι καθοριστικό για τις δικές μας κινήσεις και αντιδράσεις, να μελετάμε σε βάθος τη συμπεριφορά της γείτονος χώρας και να καθορίζουμε τη στάση μας αναλόγως, με ψυχραιμία και με αποφασιστικότητα, αλλά κυρίως με αποτρεπτική λογική, που την τροφοδοτεί η ισχύς των ενόπλων μας δυνάμεων».
«Ο Τούρκος Πρόεδρος αυτό που επιδιώκει είναι οι ευρύτεροι πολιτικοί και γεωπολιτικοί του στόχοι, και σε αυτό εντάσσει και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, απ' όπου προσπαθεί να αποκομίσει οφέλη για άμεσα εσωτερική πολιτική κατανάλωση, γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι η αναθεωρητική του στρατηγική δεν πρόκειται να ευοδωθεί» προσθέτει.
Όσον αφορά στο θέμα με τους δύο στρατιωτικούς, είπε πως «δεν είναι εύκολο να κάνει κάποιος προβλέψεις» για το πότε θα απελευθερωθούν, επανέλαβε ότι «ένα σύνηθες για τα τεκταινόμενα στην παραμεθόριο περιοχή συμβάν, υπό την έννοια ότι θα μπορούσε να λυθεί επιτόπου, έχει μετατραπεί σε αντικείμενο υπέρμετρης εκμετάλλευσης από την τουρκική πλευρά».