Τρίτη, 24 Απριλίου 2018

Το φιάσκο του βομβαρδισμού της Συρίας

Τιερί Μεϊσάν
Όσο περνά ο χρόνος από της συμμαχικής επίθεσης κατά της
Συρίας στις 14 Απριλίου 2018, όσο περισσότερο μας δείχνουν οι διαθέσιμες πληροφορίες την έκταση της καταστροφής. Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να κατορθώσουν να αποτρέψουν διαρροές από τους στρατούς τους, εκείνες που προέρχονται από τη Γαλλία είναι χωρίς ένσταση.
Η Ουάσιγκτον, το Παρίσι και το Λονδίνο σίγουρα έδειξαν ότι εξακολουθούν να θέλουν να κυβερνούν τον κόσμο, αλλά επίσης ότι δεν έχουν πλέον τα μέσα.

Δίκτυο Βολταίρος | Δαμασκός (Συρία) | 23 Απριλίου 2018

Μια εβδομάδα μετά τη συμμαχική επίθεση κατά της Συρίας, πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα σχετικά με τους στόχους αυτής της επιχείρησης και την υλοποίησή της. Τα λίγα καθιερωμένα στοιχεία έρχονται σε αντίθεση με τις επίσημες δυτικές δηλώσεις.

Οι στόχοι των βομβαρδισμών

Σύμφωνα με τη δυτική αφήγηση, αυτές οι βομβιστικές επιθέσεις δεν αποσκοπούσαν στην ανατροπή της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας (γνωστή ως «καθεστώς Μπασάρ»), αλλά στην επιβολή κυρώσεων για τη χρήση χημικών όπλων.

Ωστόσο, δεν έχει εκδοθεί κανένα αποδεικτικό στοιχείο για τη χρήση αυτών των όπλων από τη Συρία. Αντί αυτού, οι τρεις σύμμαχοι εξέδωσαν εκτιμήσεις βασισμένες στο αρχικό βίντεο των Λευκών Κρανών· βίντεο που αντικρούστηκε αργότερα από πολλούς από τους ανθρώπους που εμφανίζονται εκεί και από το προσωπικό του νοσοκομείου στο οποίο γυρίστηκε.

A contrario, μπορεί κανείς να αναρωτηθεί εάν ο πραγματικός στόχος δεν ήταν να ανατραπεί η Συριακή Δημοκρατία. Αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνει το γεγονός ότι πύραυλοι πυροδοτήθηκαν προς το Προεδρικό Μέγαρο στη Δαμασκό. Είναι επίσης η ερμηνεία της Ρωσίας για την οποία ο πραγματικός σύμμαχος στόχος ήταν να εμποδίσει «την επιτυχία των συριακών ενόπλων δυνάμεων στον αγώνα απελευθέρωσης της επικράτειάς τους από τη διεθνή τρομοκρατία».

Η καταστροφή του φαρμακευτικού ερευνητικού κέντρου του Barzeh παραμένει ένα μυστήριο. Αυτή η εγκατάσταση δεν είχε τίποτα το μυστικό. Δημιουργήθηκε με τη βοήθεια των Γάλλων. Το OPCW την είχε επιθεωρήσει 5 φορές και δεν βρήκε τίποτα που να συνδέεται με την έρευνα για χημικά όπλα. Σύμφωνα με τους υπαλλήλους της, στο πλαίσιο των διεθνών κυρώσεων, το συγκεκριμένο εργαστήριο διέξαγε έρευνα για αντικαρκινικά προϊόντα. Δεν φυλασσόταν και δεν υπήρξαν θύματα κατά την κατάρρευση των κτιρίων. Η τελευταία δεν προκάλεσε διασπορά χημικών ουσιών στην ατμόσφαιρα. Αυτή η κατάσταση θυμίζει την καταστροφή από τις ΗΠΑ του εργοστασίου Al-Shifa στο Σουδάν. Το 1998, ο Πρόεδρος Bill Clinton διέταξε την καταστροφή του πυροβολώντας τέσσερα Tomawaks, αφήνοντας έναν νεκρό και δέκα τραυματίες. Οι υπηρεσίες πληροφοριών του βεβαίωναν ότι παρήγαγε νευροπαραλυτικό αέριο για λογαριασμό του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Αποδείχθηκε αργότερα ότι ήταν η κύρια μονάδα παραγωγής φαρμάκων γενοσήμου στη χώρα. Κατασκεύαζε μεταξύ άλλων φάρμακα για το AIDS χωρίς την άδεια της Gilead Science, μιας εταιρείας που διευθυνόταν από τον Donald Rumsfeld και τον George Schultz.

Η πραγματοποίηση της επιχείρησης

Οι Σύμμαχοι λένε ότι εκτοξεύσαν105 πυραύλους, ενώ οι Ρώσοι τους καταμέτρησαν 103. Ο συντονισμός μεταξύ των διαφόρων στρατών εξασφαλίστηκε από το ΝΑΤΟ, παρότι το τελευταίο δεν το διεκδικεί. Σύμφωνα με το καταστατικό του, ο Οργανισμός ενήργησε με την έγκριση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου, αλλά ούτε αυτό είναι βέβαιο. Πράγματι, το τελευταίο δεν είχε ζητηθεί η γνώμη του πριν από τον βομβαρδισμό της Τρίπολης (Λιβύης) το 2011, και κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε. Αυτός ο συντονισμός αποσκοπούσε στο να διασφαλιστεί ότι όλοι οι πύραυλοι που πυροδοτήθηκαν από τη Μεσόγειο Θάλασσα, την Ερυθρά Θάλασσα και από τον αέρα να φτάσουν την ίδια ώρα στο στόχο τους. Όμως, τα πράγματα δεν πήγαν όπως είχαν προγραμματιστεί: ενώ η συμμαχική επιχείρηση έπρεπε να πραγματοποιηθεί σε μισή ώρα, πέρασε μία ώρα και 46 λεπτά μεταξύ της πρώτης και της τελευταίας βολής.

Η Ρωσία είχε προηγουμένως ανακοινώσει ότι θα αντιδρούσε εάν σκοτώνονταν στρατιώτες της. Συνεπώς, οι Σύμμαχοι έδωσαν στους στρατούς τους την αποστολή να προσέχουν να μη τους επιτεθούν.

Ωστόσο, ο ρωσικός στρατός παρακολούθησε τις βολές και διαβίβασε σε πραγματικό χρόνο τις συντεταγμένες των συμμαχικών πυραύλων στο Συριακό Αραβικό Στρατό, ώστε να μπορεί να τους καταστρέψει. Περεταίρω, όταν οι Σύροι ξεπεράστηκαν από την έκταση των συμμαχικών πυρρών, ο ρωσικός στρατός ανέπτυξε το σύστημα αναστολής εντολών και ελέγχων του ΝΑΤΟ, παραλύοντας έτσι τους περισσότερους εκτοξευτές του. Ήταν η πρώτη φορά που οι Γάλλοι αντιμετώπισαν αυτό το σύστημα, το οποίο είχε ήδη διαταράξει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Βρετανούς στη Μεσόγειο, στη Μαύρη Θάλασσα και στο Κιλινίνγκραντ.

Περαιτέρω, δύο ρωσικά πλοία έφυγαν από το λιμάνι του Ταρτούς για να παίζουν γάτα και ποντίκι με ένα βρετανικό πυρηνικό υποβρύχιο επίθεσης.

Σύμφωνα με τα ρωσικό και συριακό επιτελεία, 73 πύραυλοι καταστράφηκαν εν πτήσει, γεγονός που αμφισβητείται με περιφρόνηση από τα επιτελεία των συμμάχων. Εντούτοις, επιτόπου, ο καθένας μπορούσε να δει, συμπεριλαμβάνοντας τον εαυτό μου, τη δραστηριότητα της αντιπυραυλικής άμυνας και κανείς δεν είδε τους κρατήρες ή καταστροφές από τους 105 συμμαχικούς πυραύλους που ανακοινώθηκαν.

Οι Σύμμαχοι υπενθύμισαν αμέσως ότι κάθε ακριβέστερη πληροφορία ήταν ταξινομημένη. Ωστόσο, τα εξειδικευμένα φόρουμ έχουν δώσει χώρο για κάθε είδους ανεξέλεγκτες αποκαλύψεις σχετικά με τη μαζική αποτυχία αυτής της επιχείρησης. Το πολύ, γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι ένα γαλλικό αεροπλάνο δεν ήταν σε θέση να πυροβολήσει έναν από τους πυραύλους του και αναγκάστηκε να τον αποθέσει στη θάλασσα χωρίς να το πυροβολήσει, και ότι δύο γαλλικές φρεγάτες πολλαπλών αποστολών έπαθαν πληροφοριακή βλάβη και δεν μπορούσαν να πυροδοτήσουν τους ναυτικούς πυραύλους κρουζ (MdCN) γνωστά συμπτώματα όλων όσων αντιμετώπισαν το ρωσικό ανασταλτικό όπλο.

Η συριακή αεράμυνα κατακλύστηκε από τον αριθμό των πυραύλων που εκτοξεύθηκαν από όλες τις πλευρές. Ως εκ τούτου, επέλεξε να υπερασπιστεί τους στόχους προτεραιότητας όπως το Προεδρικό Μέγαρο και να θυσιάσει άλλους, όπως το ερευνητικό κέντρο του Bazeh. Έκτοτε, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι παραδίδει νέες αντιπυραυλικές συστοιχίες στη Συρία.

Όπως και να είναι, αυτή η επιχείρηση είναι σαφώς το μεγαλύτερο στρατιωτικό φιάσκο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Δυτική ρητορική

Η παρανομία των βομβαρδισμών είναι βέβαιη στο διεθνές δίκαιο: κανένας από τους τρεις δράστες δέχθηκε επίθεση από την Αραβική Δημοκρατία της Συρίας και η δράση τους δεν έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Συνεπώς, οι Σύμμαχοι έκαναν δηλώσεις για τη νομιμότητα της πρωτοβουλίας τους. Τούτο απορρίφθηκε από τη νομική υπηρεσία της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής. Πράγματι, εκτός από τη φαντασμαγορική φύση της υποτιθέμενης χημικής επίθεσης στη Γκούτα, αυτός ο τύπος βομβαρδισμού δεν εξασφαλίζει με κανένα τρόπο ότι ελαφρύνει το πόνο των αμάχων πολιτών.

Η Γαλλία, από την πλευρά της, έχει επανειλημμένα τονίσει ότι δεν μπήκε σε πόλεμο εναντίον του «καθεστώτος Μπασάρ»: δηλώσεις που αμφισβήτησε αμέσως η Συρία η οποία επέστρεψε τον Μεγάλο Σταυρό της Λεγεώνας της Τιμής του Προέδρου αλ-Άσαντ στον πρεσβευτή της Ρουμανίας που εκπροσωπεί τα γαλλικά συμφέροντα στη Δαμασκό. «Δεν είναι τιμή για τον Πρόεδρο Άσαντ να φοράει παράσημο που αποδίδεται από ένα καθεστώς σκλάβο των Ηνωμένων Πολιτειών που υποστηρίζει τους τρομοκράτες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Προεδρίας.

Κάποιοι συγγραφείς, κοντά στο ΝΑΤΟ, επικαλεστήκαν την «διακηρυσσόμενη από τον ΟΗΕ ευθύνη για προστασία» (R2P). Και πάλι, είναι άσχετο. Πράγματι, το R2P ισχύει μόνο για να αντισταθμιστούν αποτυχημένα Κράτη, πράγμα που προφανώς δεν συμβαίνει με την Αραβική Δημοκρατία της Συρίας, οι δημόσιες υπηρεσίες της οποίας εξακολουθούν να λειτουργούν μετά από 7 χρόνια πολέμου.

Εν Τέλει, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο έδειξαν με αυτή τη επιχείρηση ότι τοποθετούνται εκτός του Διεθνούς Δικαίου, έδειξαν επίσης ότι οι στρατοί τους δεν είναι πλέον αυτοί που ήταν.
πηγή