Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2018

Αγριεύει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή - Ισραηλινό μαχητικό F-16 καταρρίφθηκε από τη Συρία

"φωτιά" στη Μέση Ανατολή - Ισραηλινό μαχητικό F-16 καταρρίφθηκε από τη Συρία
Κλιμακώνονται επικίνδυνα, με την πρωινή κατάρριψη ισραηλινού F16, από αντιαεροπορικά πυρά της Συρίας, οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στο εσωτερικό της Συρίας. Σε εξέλιξη βρίσκεται ευρείας κλίμακας επιχείρηση της ισραηλινής αεροπορίας, εναντίον αντιαεροπορικών συστημάτων του καθεστώτος Άσαντ κοντά στη Δαμασκό, αλλά και επιτελικών εγκαταστάσεων του Ιράν στο εσωτερικό της Συρίας. Το Ισραήλ έπληξε 12 συριακούς και ιρανικούς στόχους, στο εσωτερικό της Συρίας.
Νωρίς το πρωί είχε καταρριφθεί ισραηλινό μαχητικό F16, στο βόρειο Ισραήλ, μετά από αντιαεροπορικά πυρά που δέχθηκε ενώ επιχειρούσε στο εσωτερικό της Συρίας. Το Ισραήλ, νωρίτερα είχε καταρρίψει Drone του Ιράν, προερχόμενο από το έδαφος της Συρίας.
συρια
Η σύγκρουση που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι η πλέον σοβαρή μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν, από το 2011 που άρχισε ο εμφύλιος στη Συρία. Για πρώτη φορά το Ισραήλ, ανακοινώνει δημόσια ότι πραγματοποίησε επιθέσεις εναντίον ιρανικών στόχων στο εσωτερικό της Συρίας. Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις, εξέδωσαν προειδοποίηση προς τον Ιράν, σημειώνοντας ότι είναι υπεύθυνο για το Drone που εισήλθε σε ισραηλινό έδαφος, χαρακτηρίζοντας το γεγονός επίθεση.
Πριν από λίγο Ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν αντιαεροπορικά σύστηματα και Ιρανικούς στόχους στη Συρία”, σημειώνει η ανακοίνωση της IDF. “Δώδεκα στόχοι, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων αεράμυνας και τέσσερεις Ιρανικοί στόχοι που είναι μέρος του στρατιωτικού κατεστημένου του Ιράν στη Συρία, επλήγησαν”, συμπληρώνει η ανακοίνωση. Τις τελευταίες εβδομάδες το Ισραήλ έχει προειδοποιήσει επανειλημμένως για την παρουσία δυνάμεων του Ιράν, στη γειτονική Συρία. Το Ισραηλινό F16 που δέχθηκε αντιαεροπορικά πυρά έπεσε στην κοιλάδα Jezreel, στο βόρειο Ισραήλ.
Ο υπαρχηγός των Επαναστατικών Φρουρών του Ιράν, αρνήθηκε να σχολιάσει την αναφορά της κατάρριψης από τους Ισραηλινούς, ενός μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος που φέρεται να είχε απογειωθεί από την Συρία, μεταδίδει το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.
Ωστόσο, ο ίδιος, πρόσθεσε ότι το Ιράν μπορεί να καταστρέψει όλες τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στην περιοχή και να προκαλέσει συνθήκες κόλασης για την κυβέρνηση του Ισραήλ.
Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι το μαχητικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε από συριακά πυρά, σύμφωνα με εκπρόσωπο των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ.
Ωστόσο, δεν έχει επιβεβαιωθεί ο τύπος του οπλικού συστήματος που χρησιμοποιήθηκε.
Οι δύο πιλότοι εκτινάχθηκαν, αλλά ο ένας εξ αυτών είναι τραυματισμένος σοβαρά και έχει μεταφερθεί σε νοσοκομείο. Από την πλευρά της η Συρία, μιλά για επίθεση του Ισραήλ, εναντίον στρατιωτικής βάσης στο κέντρο της χώρας. Το βρετανικής προέλευσης, Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Συρία, αναφέρει ότι οι Ισραηλινές επιθέσεις έπληξαν στρατιωτικούς στόχους στα ανατολικά της κεντρικής περιφέρειας Homs.
Όπως αναφέρει οι βάσεις χρησιμοποιούνται από στρατιωτικό προσωπικό του Ιράν και της Ρωσίας, που υποστηρίζει το καθεστώς Άσαντ. Η παρουσία Ιρανών και Ρώσων στρατιωτικών στις τοποθεσίες των επιθέσεων του Ισραήλ, δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα, με απρόβλεπτες εξελίξεις. Ο εκπρόσωπος της IDF, Τζόναθαν Κόνρικους, δήλωσε ότι Ιράν και Συρία, “παίζουν με τη φωτιά”, αλλά το Ισραήλ δεν επιδιώκει κλιμάκωση της σύγκρουσης, που οδήγησε στις ευρείας κλίμακας αεροπορικές επιδρομές στο εσωτερικό της Συρίας.

https://www.thepressroom.gr/diethne/agrieyei-e-katastase-ste-mese-anatole-israelino-machetiko-f-16-katarriphtheke-apo-te-syria