Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2018

Το Ισραήλ κατέρριψε ιρανικό ντρον και η Συρία ισραηλινό F-16 – Σοβαρό περιστατικό

Το Ισραήλ κατέρριψε ιρανικό ντρον και η Συρία ισραηλινό F-16 – Σοβαρό περιστατικό
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν το πρωί του Σαββάτου ότι αναχαίτισαν ένα ιρανικό ντρον (μη επανδρωμένο αεροσκάφος) που εκτοξεύτηκε από τη Συρία προς την ισραηλινή επικράτεια.

Απαντώντας στην ιρανική πρόκληση, ο ισραηλινός στρατός (IDF) έπληξε ιρανικούς στόχους στη Συρία. Ένα ισραηλινό F-16 καταρρίφθηκε από τη συριακή αεράμυνα, το οποίο συνετρίβη στο έδαφος της Γαλιλαίας.
Για δεύτερη φορά το Σάββατο το πρωί, ήχησαν στα βόρεια του Ισραήλ οι σειρήνες προειδοποίησης για πυραυλική επίθεση. Λίγο αργότερα η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε μια σειρά εκρήξεις στην περιοχή της Δαμασκού, τις οποίες χαρακτήρισε «νέα ισραηλινή επίθεση».
Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, αντιαεροπορικοί πύραυλοι της Συρίας χτύπησαν ένα ισραηλινό F-16. Οι πιλότοι πρόλαβαν και το εγκατέλειψαν και έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο, όπου ο ένας νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση και ο άλλος σε σοβαρή.
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αντισυνταγματάρχης Ρόνεν Μανέλις, δήλωσε: «Αναγνωρίσαμε ένα ιρανικό ντρον UAV που απογειώθηκε από την επικράτεια της Συρίας. Το ντρον αναγνωρίστηκε από τα συστήματα της ισραηλινής αεροπορίας και καταρρίφθηκε από ένα ελικόπτερο του ισραηλινού στρατού. Το ιρανικό ντρον έπεσε στο έδαφός μας και βρίσκεται στην κατοχή μας».
«Στα πλαίσια της άμυνας της χώρας μας, οι σειρήνες ήχησαν αλλά δεν υπήρξε κίνδυνος για τους κατοίκους της Μπεΐτ Σεάν. Αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί επίθεση στην εξέδρα από την οποία οι Ιρανοί εκτόξευσαν το UAV. Επρόκειτο για χειρουργική επέμβαση βαθιά στη Συρία και ο στόχος καταστράφηκε».
«Πρόκειται για μια σοβαρή ιρανική επίθεση στην ισραηλινή επικράτεια. Το Ιράν σέρνει την περιοχή σε μια κατάσταση που κανείς δεν γνωρίζει που θα καταλήξει. Είμαστε προετοιμασμένοι για μια σειρά από διάφορα περιστατικά… Όποιος ευθύνεται για αυτό το περιστατικό είναι και εκείνος που θα πληρώσει το τίμημα».
Η τηλεόραση της Συρίας ισχυρίστηκε το Σάββατο το πρωί ότι χτυπήθηκαν περισσότερα από ένα ισραηλινά πολεμικά αεροπλάνα.
Εξαιτίας των αντιαεροπορικών πυραύλων της Συρίας που εκτοξεύτηκαν, ήχησαν οι σειρήνες σε πολλές περιοχές στο βόρειο Ισραήλ, πρώτα στην κωμόπολη Μπεΐτ Σεάν και αργότερα στις γύρω περιοχές και στα Υψίπεδα του Γκολάν.
Κάτοικοι ανέφεραν ότι άκουσαν πολλές εκρήξεις και έντονη αεροπορική δραστηριότητα στην περιοχή κοντά στα σύνορα του Ισραήλ με τη Συρία και την Ιορδανία.
Παράλληλα, δυνάμεις του συριακού στρατού και τζιχαντιστές έχουν εμπλακεί σε μάχη κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ.

*Στην κεντρική φωτογραφία, το ισραηλινό F-16 στο σημείο που συνετρίβη στη Γαλιλαία.

http://www.tribune.gr/world/news/article/435955/israil-katerripse-iraniko-ntron-ke-syria-israilino-f-16-sovaro-peristatiko.html