Πέμπτη, 8 Φεβρουαρίου 2018

Ονομασία ΠΓΔΜ: Φρένο... από την Βουλγαρία

Ονομασία ΠΓΔΜ: Όχι σε γεωγραφικό προσδιορισμό στην ονομασία των Σκοπίων
Το θέμα με την ονομασία της ΠΓΔΜ παραμένει έκρυθμο τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, ειδικά μετά τα όσα έγιναν στο συλλαλητήριο της Αθήνας. Τις προηγούμενες μέρες εμφανίστηκε ο Ερντογάν, ο οποίος  δήλωσε ανοιχτά ότι οι Σκοπιανοί έχουν δίκιο και η Ελλάδα λάθος, ενώ δεν δίστασε να πει ότι «η Τουρκία θα βρίσκεται πάντα πίσω από την "Μακεδονία"». Πλέον και η Βουλγαρία δεν συμφωνεί με την αλλαγή της ονομασίας των Σκοίων υπό την προϋπόθεση να συμπεριλαμβάνεται γεωγραφικός προσδιορισμός, κάτι που ο Ζόραν Ζάεφ δείχνει να συμφωνεί.
«Η Βουλγαρία δεν είναι σύμφωνη στην ονομασία της ΠΓΔΜ να συμπεριλαμβάνεται γεωγραφικός προσδιορισμός» ξεκαθάρισε σε δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόικο Μπορίσοφ.
Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο Μπορίσοφ εξέφρασε τη διαφωνία του στην προτεινόμενη ονομασία «Βόρεια Μακεδονία», λέγοντας πως:
«Η πρόταση είναι απόλυτα απαράδεκτη για εμάς, επειδή τα νοτιοδυτικά τμήματα της Βουλγαρίας συμπεριλαμβάνονται σε παρόμοια ονομασία, από γεωγραφική άποψη. Κι αυτό θα μπορούσε να γίνει προϋπόθεση για εδαφικές διεκδικήσεις εις βάρος της Βουλγαρίας».


https://www.thepressroom.gr/diethne/onomasia-pgdm-phreno-apo-ten-boylgaria