Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2018

ΒΡΩΜΙΑΡΑ Η ΜΕΡΚΕΛ - ΑΠΟΚΑΛΕΣΕ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΖΑΕΦ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Μέρκελ: «Η θέση μου είναι ότι το ζήτημα πρέπει να λυθεί»-Ζάεφ: Η Ελλάδα έχει πρόβλημα με το συνταγματικό μας όνομα
Στην επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο του πρωθυπουργού της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ,και της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, συζητήθηκε όπως ήταν φυσικό, έντονα η ανάγκη να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Ειδικότερα, η Άγκελα Μέρκελ τόνισε στις κοινές δηλώσεις της ότι «το ζήτημα πρέπει να λυθεί» και ότι «οι πιέσεις δεν βοηθούν στις διαπραγματεύσεις. Η λύση συμφέρει και τις δύο πλευρές και αυτό είναι μια καλή προϋπόθεση επιτυχίας. Έχω εμπιστοσύνη και στις δύο πλευρές ότι θα επιδιώξουν τη λύση» ανέφερε, εκφράζοντας παράλληλα ικανοποίηση για την κινητικότητα που υπάρχει σχετικά με το Σκοπιανό. 
 
Την ίδια στιγμή ενθάρρυνε Ελλάδα και ΠΓΔΜ -την οποία όμως αποκάλεσε «Μακεδονία»- να κάνουν βήμα μπροστά και επεσήμανε ότι «δεν έχουμε βρεθεί πιο κοντά σε λύση τα τελευταία δέκα χρόνια».
Από την πλευρά του, ο Ζόραν Ζάεφ επεσήμανε τη βούληση της κυβέρνησής του να βρεθεί λύση στο θέμα με την Ελλάδα, «που έχει πρόβλημα με το συνταγματικό μας όνομα», όπως είπε.
Παράλληλα υπογράμμισε τη σημασία που δίνει η ΠΓΔΜ στη στήριξη της Γερμανίας, μεγαλύτερου εμπορικού εταίρου της χώρας του, στις προσπάθειες των Σκοπίων να ενταχθούν σε ΝΑΤΟ και ΕΕ και κάλεσε τις γερμανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στα Σκόπια.