Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018

Ιταλική φρεγάτα στην κυπριακή ΑΟΖ

Ιταλική φρεγάτα στην κυπριακή ΑΟΖ
Mια φρεγάτα εντός της κυπριακής ΑΟΖ φέρεται να στέλνει η Ιταλία, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας, La Repubblica. Η φρεγάτα συμμετέχει στην αποστολή του ΝΑΤΟ «Sea Guardian» στην Ανατολική Μεσόγειο, και σύμφωνα με το κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων έχει λάβει εντολή να μεταβεί στην κυπριακή ΑΟΖ, αποφεύγοντας όμως την ένταση με τα τουρκικά πλοία που, εδώ και τέσσερις ημέρες, παρεμποδίζουν το γεωτρύπανο SAIPEM 12000 της ΕΝΙ.
Η ιταλογαλλική κοινοπραξία ΕΝΙ-TOTAL, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να διακόψει τις εργασίες εξόρυξης φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ, με τον πρόεδρο της ΕΝΙ, Κλαούντιο Ντεσκλάζι, να εκφράζει την έκπληξή του για το μπλοκάρισμα των εξορύξεων από τουρκικά πλοία.
Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της Ιταλίας, ο Ντεσκλάζι δήλωσε πως δεν περίμενε σε καμία περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο γιατί σε αντίστοιχη εξόρυξη μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ δεν υπήρξε καμία αντίδραση, ενώ εκτίμησε πως η αντίδραση των Τούρκων έχει άλλα κίνητρα.
"Δεν μπορούμε να περιμένουμε για πάντα, η διάφορα αυτή δεν αφορά εμάς αλλά την Κύπρο την Τουρκία και την ΕΕ και περιμένουμε να επιλυθεί", τόνισε.