Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2018

Σκοπιανό: Ο Ερντογάν...αγκάλιασε τον Ιβάνοφ: Σας στηρίζουμε

Παραμένει βαστάζος των Σκοπιανών ο Ερντογάν μετά την συνάντησή του με τον Ιβάνοφ
Η κατάσταση με την ονομασία της ΠΓΔΜ παραμένει έκρυθμη τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο και ο  Ερντογάν φροντίζει από την πρώτη στιγμή να το εκμεταλλευτεί. Έχοντας συνηθίσει τις προκλήσεις του Ερντογάν στο Αιγαίο με αποκορύφωμα τα Ίμια, ήταν αναμενόμενο να ακούσουμε από τον Σουλτάνο ότι  οι Σκοπιανοί έχουν δίκιο και η Ελλάδα λάθος, καθώς και ότι «η Τουρκία θα βρίσκεται πάντα πίσω από την "Μακεδονία"». Την ίδια ακριβώς στάση συνεχίζει και τώρα κατά το ραντεβού του με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκε Ιβάνοφ.

Πήρε φόρα και ο Ιβάνοφ

Ο πρόεδρος Ιβάνοφ αφού ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τη  στάση αρχών της Τουρκικής Δημοκρατίας σε σχέση με την επίλυση της διμερούς διένεξης για το όνομα, φρόντισε κι αυτός να επαναπαυτεί στα πιστεύω του εφόσον βρήκε σύμμαχο, αναφέροντας: «Τον 21ο αιώνα είναι ανεπίτρεπτο το κυριαρχικό δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού μίας χώρας, που είναι εγγυημένο από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, να αμφισβητείται από την όποια άλλη χώρα. Η διαφορά για το όνομα πρέπει να επιλύεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ και στο πλαίσιο που ορίζεται από τον Χάρτη των ΗΕ, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, την Ενδιάμεση Συμφωνία και την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης του 2011. Το να θίγονται θέματα όπως η ταυτότητα, η γλώσσα και το Σύνταγμα της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" δεν συμβάλλει, αλλά αντίθετα δυσκολεύει τη διαδικασία εξεύρεσης λύσης. Με χαροποιεί το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ερντογάν  και σε αυτήν την επίσκεψη εξέφρασε πλήρη κατανόηση για τις απόψεις μας σε αυτό το θέμα».
Ο πρόεδρος Ιβάνοφ εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την μακρόχρονη και ανεπιφύλακτη υποστήριξη από θέσεις αρχών και κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία υποστηρίζει την χώρα του στον δρόμο προς την πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Από την πλευρά του ο κ. Ερντογάν απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου «ότι η Τουρκία στο θέμα της ονομασίας τηρεί στάση αρχής και εάν αυτή θα παραμείνει όπως έχει και στο μέλλον», τόνισε:
«Είμαστε οι πρώτοι που αναγνωρίσαμε το συνταγματικό όνομα της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Αυτό που σκεφτόμασταν τότε, το σκεφτόμαστε και τώρα. Εμείς δεν κινούμαστε ούτε αριστερά, ούτε δεξιά. Η Τουρκία στην διπλωματία δεν συμπεριφέρεται ποτέ διφορούμενα. Από τη στιγμή που πήραμε την απόφασή μας, εμείς πεθαίνουμε αλλά δεν γυρίζουμε πίσω», είπε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, τονίζοντας ότι, πέραν της αναγνώρισης του συνταγματικού ονόματος και του ονόματος του έθνους, η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα που έστειλε πρέσβη στη «Μακεδονία».

https://www.thepressroom.gr/diethne/skopiano-o-erntoganagkaliase-ton-ibanoph-sas-sterizoyme