Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2018

Ίμια: Ολοένα κλιμακούμενα βαίνουν προκλητικότητα και διεκδικήσεις από την Τουρκία - Θα συναντηθούν οι στρατηγοί των δύο χωρών

Ίμια: Ολοένα κλιμακούμενα βαίνουν προκλητικότητα και διεκδικήσεις από την Τουρκία - Θα συναντηθούν οι στρατηγοί των δύο χωρών
Ολοένα κλιμακούμενη βαίνει η τουρκική προκλητικότητα μετά τον εμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού καθώς η Άγκυρα δείχνει να θέλει να δημιουργήσει νέα δεδομένα παρουσιάζοντας τα Ίμια ως τουρκικά νησιά ενώ μέχρι πρότινος μιλούσε για «γκρίζα ζώνη». Ακόμη πιο ανησυχητική είναι η αποτύπωση αυτής της θέσης στο πεδίο. Οι Τούρκοι έχουν περικυκλώσει τα Ίμια με ακταιωρούς σε διάταξη αποτροπής των κινήσεων προσέγγισης από τα ελληνικά πλοία. 
Καθόλου τυχαίος δεν είναι ο εμβολισμός του πλοίου του Λιμενικού Σώματος από την τουρκική ακτοφυλακή. Πραγματοποιήθηκε βάσει σχεδίου το οποίο είναι απολύτως ευκρινές και στηρίζεται στη θέση ότι τα Ιμια συνιστούν τουρκικό έδαφος. Η συγκεκριμένη άποψη εκφράστηκε ευθαρσώς στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το βράδυ το ΥΠΕΞ της Αγκυρας, το οποίο τονίζει ότι «ο γ.γ. του υπουργείου μας χθες το βράδυ κάλεσε τον γ.γ. του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και τον ενημέρωσε πως στα Καρντάκ (δηλαδή τα Ιμια), τα οποία ανήκουν στη χώρα μας, υπάρχει έντονη παρουσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον αέρα και στη θάλασσα».
Η παρουσία ακόμα και έντεκα πολεμικών τουρκικών πλοίων (“σε απόσταση αναπνοής” από 8 ελληνικά σκάφη) γύρω από τα Ίμια είναι η απτή απόδειξη του πώς και πόσο εννοούν οι Τούρκοι τα όσα λέει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας. Στην ανακοίνωση αυτή τα «Καρντάκ», όπως λένε στη γείτονα τα Ίμια, «ανήκουν στην Τουρκία» και εκφράζεται η… διαμαρτυρία προς την Αθήνα ότι «υπάρχει έντονη παρουσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον αέρα και στη θάλασσα»! Το τουρκικό ΥΠΕΞ προειδοποιεί ότι «δεν θα ανεχθούμε τέτοιες συμπεριφορές, δεν συμφέρει η ένταση τις δύο χώρες» και γνωστοποιεί ότι «ζήτησε να σταματήσει αυτή η επικίνδυνη στάση»!
«Η Τουρκία, μαζί με το μέτρο, έχει χάσει και τον κοινό νου», σημειώνει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς με αφορμή την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ. «Εκτός από το να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αποδεικνύει ότι δεν γνωρίζει ούτε γεωγραφία», ανέφερε ο κ. Γεννηματάς.
Στο πλαίσιο της αποκλιμάκωσης, ο Αλ. Τσίπρας συνομίλησε χθες με τον Τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ, έπειτα από αίτημα της Αγκυρας. Σύμφωνα με το Μαξίμου, αναφερόμενος στον εμβολισμό, ο κ. Γιλντιρίμ ισχυρίστηκε πως δεν ήταν αποτέλεσμα εσκεμμένης ενέργειας. Οι πρωθυπουργοί, σύμφωνα πάντα με το Μαξίμου, συζήτησαν και για την κατάσταση στην ΑΟΖ της Κύπρου.
“Η Τουρκία αναμένει από την Ελλάδα να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να μειωθεί η ένταση στο Αιγαίο”, φέρεται να είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ στον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία. Σύμφωνα με πηγές της τουρκικής πρωθυπουργίας που επικαλείται το mignatiou.com, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Μπιναλί Γιλντιρίμ χθες το βράδυ, συμφωνήθηκε να συναντηθούν στρατιωτικοί σε ανώτατο επίπεδο και των δύο χωρών.
 Τέλος, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενεργοποιήθηκαν και οι πρεσβείες των ΗΠΑ σε Αθήνα και Αγκυρα προς  την κατεύθυνση μείωσης της έντασης. Γεγονός είναι πάντως ότι οι ΗΠΑ επέλεξαν να τηρήσουν ίσες αποστάσεις.

https://www.thepressroom.gr/politike/imia-oloena-klimakoymena-bainoyn-prokletikoteta-kai-diekdikeseis-apo-ten-toyrkia-tha