Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου 2018

Στα άκρα η Τουρκία με την Κύπρο: Ζητά από τις εταιρείες να αποχωρήσουν από την ΑΟΖ

Το πλοίο-γεωτρύπανο της Τουρκίας, Deepsea Metro II. Φωτογραφία Τουρκικό Ναυτικό
Τις εταιρείες τρίτων χωρών, για να μην συνεργάζονται με την Κυπριακή Δημοκρατία στο θέμα των υδρογονανθράκων, καλεί το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με απαράδεκτη ανακοίνωσή που εξέδωσε. Υποστηρίζει ότι στηρίζουν τη στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία χαρακτηρίζει “ελληνοκυπριακή πλευρά”, “η οποία -όπως υποστηρίζει- αποτελεί εμπόδιο στη λύση του Κυπριακού”.
Αναφέρει ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να κάνει τα απαραίτητα βήματα μαζί με την τουρκοκυπριακή πλευρά στο πλαίσιο της στήριξής της προς τους Τουρκοκύπριους.
Στην προκλητική ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι “η ε/κ διοίκηση η οποία παραβλέπει τα πραγματικά δικαιώματα επί των φυσικών πηγών των Τ/Κ που είναι (δήθεν) συνέταιροι στο νησί της Κύπρου, παρά τις προειδοποιήσεις μας συνεχίζει τις μονομερείς δραστηριότητες για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο”.
Προστίθεται ότι “σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται ότι η ε/κ διοίκηση σκοπεύει να ξεκινήσει εργασίες στη λεγόμενη ΑΟΖ της στο οικόπεδο τρία”.
“Όπως είχαμε τονίσει αρκετές φορές και παλαιότερα, όπως θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στη δική μας υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε μαζί με την (παράνομη) ‘τδβκ’ τα απαραίτητα βήματα στο πλαίσιο της στήριξής μας στην τ/κ πλευρά”, αναφέρει, προσθέτοντας ότι “ο μόνος υπεύθυνος για το αποτέλεσμα της κατάστασης που θα προκύψει από αυτό θα είναι η ε/κ πλευρά η οποία συνεχίζει με επιμονή τις μονομερείς δραστηριότητές της για υδρογονάνθρακες χωρίς να σταματήσει να συμπεριφέρεται σαν να είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού και αντί να προσπαθεί για μια λύση δίκαιη, μόνιμη και περιεκτική του Κυπριακού”.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση “αυτή τη στάση της ε/κ πλευράς που δεν διστάζει με ανευθυνότητα να διακινδυνεύσει την ασφάλεια και την σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου αποτελεί και τον βασικό λόγο που δεν κατέληξαν σε αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό που συνεχίζονται εδώ και μισό αιώνα”.
“Τελικά οι Ε/Κ αποκάλυψαν για άλλη μια φορά ότι στη Σύνοδο για το Κυπριακό πέρσι δεν θα προσεγγίσουν σε ένα συνεταιρισμό με βάση την πολιτική ισότητα με τους Τ/Κ και γι αυτό το λόγο και η Σύνοδος έκλεισε χωρίς αποτέλεσμα. Όσο η ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου συνεχίζει τις μονομερείς δραστηριότητες για υδρογονάνθρακες, η ε/κ πλευρά θα συνεχίσει να αποκαλύπτει πόσο μακριά βρίσκεται από το να αντιλαμβάνεται τους Τ/Κ ως ίσους συνέταιρους”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η ανακοίνωση καταλήγει αναφέροντας ότι “με αυτή την αφορμή, θέλουμε να τονίσουμε ότι αναμένουμε από τις εταιρείες τρίτων χωρών να μην στηρίζουν διά της συνεργασίας τους με την Ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου την εν λόγω στάση η οποία αποτελεί σοβαρό εμπόδιο για την λύση του Κυπριακού”.

Πληροφορίες από: ΚΥΠΕ και άλλες πηγές – ΤΟΥΡΚΙΑ/Κωνσταντινούπολη 11/02/2018 12:40