Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2018

A.Κυπριανού: Ορατός ο κίνδυνος να ξυπνήσουμε με δύο κράτη στην Κύπρο

Με το χάσιμο χρόνου στο Κυπριακό και με τις παλινδρομήσεις Αναστασιάδη, είναι ορατός ο κίνδυνος να ξυπνήσουμε ένα πρωί και να βρεθούμε με δύο κράτη στην Κύπρο, δήλωσε στον Άστρα ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.
Σχολιάζοντας τις αναφορές Μαυρογιάννη, ότι τα όσα λέγονται για το Κραν Μοντάνα είναι ψίθυροι και ότι η αποκλειστική ευθύνη για το ναυάγιο ανήκει στην τουρκική πλευρά, ο Άντρος Κυπριανού εξέφρασε λύπη και ανησυχία για όσα έχει ακούσει.
Το τι έγινε, σημείωσε ο Άντρος Κυπριανού, καταγράφονται στην έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην οποία αναφέρεται ότι ο ρόλος της Τουρκίας ήταν εποικοδομητικός. Διερωτήθηκε παράλληλα, γιατί δεν αντέδρασε στην έκθεση η Ε/κ πλευρά και γιατί η κυβέρνηση δεν προσπάθησε να αποτρέψει τη μετατροπή της έκθεσης σε επίσημο έγγραφο του ΟΗΕ.
Ο Άντρος Κυπριανού συμφώνησε με τον κ. Μαυρογιάννη ότι άσχετα με το αν έχουν αποσυρθεί προτάσεις, αυτές μένουν στο τραπέζι και διερωτήθηκε γιατί ο Νίκος Αναστασιάδης πρόβαλλε προς το Νικόλα Παπαδόπουλο ότι απέσυρε τις προτάσεις του και δεν ισχύουν. Πρέπει να αποφασίσουν, είπε, ποιο από τα δύο ισχύουν.
Σχολιάζοντας το ότι το Σ.Α. θέλει έκθεση από τον Γ.Γ. μέχρι τα μέσα Ιουνίου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί ως χρονοδιάγραμμα.
Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ τόνισε ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες ζητά από τους δύο ηγέτες να υιοθετήσουν κάποιες προϋποθέσεις προκειμένου να αναλάβει ξανά πρωτοβουλία. Ωστόσο, πρόσθεσε, ο κ. Αναστασιάδης δεν λέει κάτι τέτοιο αλλά θέτει προϋποθέσεις για συμφωνία στις εσωτερικές πτυχές και ύστερα να υπάρξει συνέχεια, κάτι που για χρόνια έλεγε το ΑΚΕΛ αλλά δεν εισακουόταν από το Ν. Αναστασιάδη και οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο.
Επισήμανε επίσης ότι υπάρχει διγλωσσία από τον διαπραγματευτή και από τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

http://dialogos.com.cy/blog/a-kiprianou-oratos-o-kindinos-na-xipnisoume-me-dio-krati-stin-kipro/#.Wn8uMORG3IU