Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018

Σκηνικό έντασης στα Ίμια: 11 τουρκικά και 8 ελληνικά σκάφη

Πολεμικό σκηνικό έχει στήσει η Άγκυρα γύρω από τα Ίμια, όπως περιγράφει δημοσίευμα της Hürriyet, λίγες ώρες μετά το περιστατικό, όταν μια τουρκική ακταιωρός εμβόλισε και προκάλεσε ζημιές σε πλοίο του ελληνικού Λιμενικού, μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι από τις 14.30 της Τρίτης υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση πλοίων στις βραχονησίδες.
Χαρακτηριστικά σημειώνει οτι υπάρχουν έντεκα τουρκικά σκάφη και οκτώ ελληνικά. 
Η Hürriyet επισημαίνει ότι στις 14.45 δύο ταχύπλοα, με οπλισμένους έλληνες στρατιώτες, έγιναν αντιληπτά από τις τουρκικές δυνάμεις όταν έφυγαν από τη Λέρο και περνώντας στο ένα μίλι από τα Ίμια, πήγαν στην Κω.
Στο ίδιο δημοσίευμα, υπό τον τίτλο: "Η Ευρώπη διάλεξε την πλευρά της Ελλάδας", υπάρχουν οι δηλώσεις του εκπρόσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος αποκάλυψε ότι το σκάφος του Λιμενικού, το οποίο εμβόλισε η τουρκική ακταιωρός κοντά στα Ίμια, ήταν συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Η Hürriyet αναφέρει ότι, μετά το πρώτο περιστατικό, ακολούθησε και δεύτερο. 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της τουρκικής εφημερίδας, το τουρκικό λιμενικό απέτρεψε ελληνικό πλοίο που ήθελε να πλησιάσει στα Ίμια.
Όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, το επίπεδο ασφαλείας στα Ιμια βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο.Το βίντεο δόθηκε στη δημοσιότητα από το πρακτορείο Anadolu


Πώς έγινε το συμβάν

Τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη σημειώθηκε ένα πρωτοφανές περιστατικό, όταν τουρκική ακταιωρός παραβίασε τα χωρικά μας ύδατα και αφού πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς παραβιάζοντας τους διεθνείς κανόνες, εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού.
Το militaire.gr επικαλείται πηγές του Λιμενικού Σώματος που υποστηρίζουν: «Ήθελαν να προκαλέσουν πολύ σοβαρό επεισόδιο, ακόμη και βύθιση του σκάφους».
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, το τουρκικό πλοίο, το οποίο είναι διπλάσιο σε μέγεθος από το ελληνικό, είχε πορεία πρόσω ολοταχώς, στοχεύοντας ουσιαστικά στη μέση του σκάφους «Γαύδος» του Λιμενικού.

Ο κυβερνήτης του ελληνικού σκάφους, που ήταν «ακίνητο», αντιλήφθηκε τις προθέσεις του και λίγο πριν γίνει ο εμβολισμός έδωσε εντολή για πρόσω ολοταχώς.
Έτσι δέχτηκε το χτύπημα στην πρύμνη και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.
Ενδεικτικό της σφοδρότητας της σύγκρουσης, παρά την προσπάθεια του έλληνα καπετάνιου, το γεγονός ότι το σκάφος αφού κατέπλευσε, μετά το επεισόδιο, κρίθηκε αναγκαίο να μεταφερθεί για επισκευές στον Πειραιά.http://www.nooz.gr/greece/1483309/skiniko-entasis-sta-imia--11-toyrkika-kai-8-ellinika-skafi