Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2018

Το Αιγαίο, το Κυπριακό και η εμβάθυνση της Ευρωζώνης, οι βασικοί άξονες της τοποθέτησης του Αλέξη Τσίπρα

A handout photo made available by the President of the Council shows (L-R) Greek Prime Minister Alexis Tsipras, Spanish Prime Minister Mariano Rajoy , President of Cyprus Nicos Anastasiades, Italian Prime Minister Paolo Gentiloni, French President Emmanuel Macron, Maltese Prime Minister Joseph Muscat and Portuguese Prime Minister Antonio Costa during a joint press conference at the end of the Southern European Countries Summit, at Villa Madama in Rome, Italy, 10 January 2018. EPA, TIBERIO BARCHIELLI, PRES. OF THE COUNCIL HANDOUT, EDITORIAL USE ONLY
“Είναι απαραίτητη η εμβάθυνση της Ευρωζώνης πάνω σε άξονες περισσότερης δημοκρατίας και περισσότερης κοινωνικής συνοχής”, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων στην 4η Σύνοδο των Μεσογειακών/Νοτίων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Ρώμη, τονίζοντας και την ευρωπαϊκή διάσταση τόσο του Κυπριακού, όσο και των δράσεων στο Αιγαίο.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018 και παρατήρησε: “Η κρίση τελειώνει εκεί όπου πρωτοεμφανίστηκε, στο Νότο. Και ιδιαίτερα τελειώνει και εκεί όπου πρωτοξεκίνησε με την έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής τον ερχόμενο Αύγουστο.
Σήμερα πρέπει να μιλάμε και για την Ευρώπη και για το κοινό μας μέλλον όχι με τη γλώσσα της κρίσης, αλλά με τη γλώσσα των κοινών αρχών και αξιών. Να μιλήσουμε με τη γλώσσα της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της ενότητας, γιατί αν κάτι λείπει σήμερα από την Ευρώπη δεν είναι οι κανόνες της δημοσιονομικής προσαρμογής και η εφαρμογή τους. Αν κάτι λείπει είναι οι κοινοί κανόνες για την αλληλεγγύη και για τη σύγκλιση, κοινωνική και οικονομική”.
“Το Αιγαίο να είναι θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας, χωρίς απειλές”

Την ανάγκη το Αιγαίο να είναι μια θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας, χωρίς απειλές, όπου το Διεθνές Δίκαιο θα γίνεται σεβαστό από όλους τους γείτονες της Ελλάδας, επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων των ηγετών που παίρνουν μέρος στην 4η Σύνοδο των Μεσογειακών/Νοτίων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Ρώμη.
Τόνισε ειδικά τη σημασία που έχει η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό και υπογράμμισε: “Η Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλει να δώσει το στίγμα της υπέρ του Διεθνούς Δικαίου, υπέρ της ειρήνης, υπέρ της ασφάλειας και της επίλυσης κρίσεων σε όλα τα σημαντικά μέτωπα που ανοίγονται ειδικά στην περιοχή μας”.

10/01/2018 2
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

http://mignatiou.com/2018/01/to-egeo-to-kipriako-ke-i-emvathinsi-tis-evrozonis-i-vasiki-axones-tis-topothetisis-tou-alexi-tsipra/