Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 2018

Λονδίνο στηρίζει Άγκυρα: “Θεμιτές” οι τουρκικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων στη Συρία

Turkish soldiers prepare their tanks before crossing the Syrian-Turkish border while people visit the soldiers at Hassa district at the Turkish-Syrian border in Hatay, Turkey, 22 January 2018. EPA/SEDAT SUNA
Θεμιτή ενέργεια με σκοπό την ασφάλιση των συνόρων της χαρακτηρίζει η βρετανική κυβέρνηση τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας εναντίον Κούρδων στη βορειοδυτική Συρία. Εκπρόσωπος της Πρωθυπουργού Τερέζα Μέι δήλωσε ερωτηθείσα σχετικά ότι «η Βρετανία παρακολουθεί τα γεγονότα στη Συρία, ακολουθώντας τις κινήσεις της Τουρκίας».
Όπως πρόσθεσε, «η Τουρκία έχει θεμιτό συμφέρον στη διασφάλιση των συνόρων της». Συμπλήρωσε, πάντως, ότι το Λονδίνο θα συνεργαστεί με την Άγκυρα «για να εξευρεθούν τρόποι τερματισμού της όποιας κλιμάκωσης».
Σχεδόν την ίδια ώρα, με ανάρτησή του στο Twitter ο Υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον δήλωνε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Αφρίν της Συρίας.
Πρόσθετε στο ίδιο πνεύμα με την εκπρόσωπο της Πρωθυπουργού: «Η Τουρκία έχει δίκιο να θέλει να κρατήσει ασφαλή τα σύνορά της. Μοιραζόμαστε το στόχο για μείωση της βίας και για τήρηση της έμφασης στην πιο σημαντική δουλειά: μία πολιτική διαδικασία στη Συρία που θα οδηγήσει στο τέλος του καθεστώτος Άσαντ».

ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός – Βρετανία/Λονδίνο 22/01/2018 14:01