Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2017

H κυριαρχία στο Αιγαίο είναι αδιαμφισβήτητη, απάντησε Έλληνας αξιωματούχος στον Γιλντιρίμ

Το ελληνικό υπουργείο των Εξωτερικών. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ via Twitter
«Η ελληνική κυριαρχία επί νησιών και βραχονησίδων στο Αιγαίο είναι αδιαμφισβήτητη και απολύτως κατοχυρωμένη από το διεθνές δίκαιο», υπογραμμίζουν κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ σχετικά με το Αιγαίο.
Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ακόμα ότι «καλό είναι ορισμένοι πολιτειακοί και πολιτικοί παράγοντες στην γείτονα να αρχίσουν να αντιλαμβάνονται ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι υποχρέωση και όχι κάτι που δύνανται να παραμερίζουν χάριν εσωτερικών πολιτικών σκοπιμοτήτων».
Τέλος, αναφέρεται ότι οι δηλώσεις αυτές του Γιλντιρίμ ήρθαν σε απάντηση στην κεμαλική αντιπολίτευση η οποία συνεχώς απευθύνει αβάσιμες κατηγορίες στην κυβέρνηση ότι παραχώρησε νησιά στην Ελλάδα.
Νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε δηλώσει:
«Το Αιγαίο δεν είναι ούτε ελληνική ούτε τουρκική λίμνη. Το Αιγαίο δεν είναι πεδίο αντιπαράθεσης, το Αιγαίο είναι μία θάλασσα σημαντική, ώστε να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Γι’ αυτό θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να μη ζημιωθούν ούτε στο ελάχιστο τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας. Η Τουρκία δεν είναι μία χώρα που θα αφήσει κάτι αναπάντητο».
Επίσης είχε προσθέσει ότι «ο αείμνηστος πρόεδρος της Δημοκρατίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, το 1998 είπε το εξής:
  • Στη θάλασσα του Αιγαίου, όταν λέμε για γκρίζες ζώνες, μιλάμε για περίπου 132 κομμάτια βράχων και βραχονησίδες». Δηλαδή κομμάτια που δεν καθορίστηκε με τη Συνθήκη της Λωζάνης η κυριαρχία του. Εμείς λέμε ότι “δεν ανήκουν σε εσάς” , εκείνοι λένε αντίστοιχα ότι “δεν ανήκουν σε εσάς”. Είναι ένα ζήτημα υπό αμφισβήτηση».
http://mignatiou.com/2017/12/h-kiriarchia-sto-egeo-ine-adiamfisvititi-apantise-ellinas-axiomatouchos-ston-gilntirim/