Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2017

Τριμερής Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου: Ασφάλεια, ενέργεια, τρομοκρατία στο επίκεντρο

Ολοκληρώθηκε η 1η Τριμερής Συνάντηση Κύπρου, Ελλάδας και Αίγυπτου, που πραγματοποιήθηκε στο Συντονιστικό Κέντρο Ζήνων στη Λάρνακα. Προηγήθηκε κατ’ ιδίαν συνάντηση των τριών υπουργών, Χριστόφορου Φωκαΐδη, Πάνου Καμμένου και Sedki Sobhy και ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των τριών χωρών.
Τα κύρια θέματα που απασχόλησαν τη σύνοδο ήταν η περιφερειακή συνεργασία σε θέματα που ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα θέματα θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, της παράνομης μετανάστευσης και νέων ασύμμετρων απειλών. Λήφθηκαν επίσης απόφασεις για ένα κοινό πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας στο πλαίσιο ασκήσεων και κοινής εκπαίδευσης.

Οι τρεις υπουργοί αποφάσισαν τη θεσμοθέτηση της Τριμερούς αυτής Συνάντησης, τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, ενώ για το συντονισμό υλοποίησης των αποφάσεων που λαμβάνονται αποφασίστηκε η καθιέρωση μιας Μόνιμης Συντονιστικής Επιτροπής.

Ακολουθούν αυτούσιες οι δηλώσεις των τριών υπουργών:
Δήλωση Υπουργού Άμυνας της Κύπρου Χριστόφορου Φωκαϊδη
Είχα σήμερα την ιδιαίτερη χαρά και τιμή να φιλοξενήσω εδώ στην Κύπρο, στο Συντονιστικό Κέντρο Ζήνων, την 1η Τριμερή Συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου, σε Επίπεδο Υπουργών Άμυνας.

Θα ήθελα, καταρχάς, να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς τους φίλους Υπουργούς Άμυνας Ελλάδας και Αιγύπτου, που ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόσκληση για την πραγματοποίηση της σημερινής συνάντησης. Μιας συνάντησης που γίνεται για πρώτη φορά και αποτελεί έκφραση της κοινής βούλησης των χωρών μας να κάνουμε ένα ακόμα σημαντικό βήμα, διευρύνοντας την πολύ στενή και αγαστή συνεργασία που έχουμε σε διμερές επίπεδο τα τελευταία χρόνια και στον τομέα της άμυνας.

Η τριμερής συνεργασία Κύπρου, Αιγύπτου και Ελλάδας, αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική περιφερειακή πρωτοβουλία που υπό την καθοδήγηση
των ηγετών των τριών χωρών μας, έχει ήδη αποδώσει καρπούς σε σειρά τομέων, από την οικονομία, την ενέργεια και τον τουρισμό, μέχρι την υγεία και τη γεωργία. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 5 συνολικά τριμερείς συναντήσεις σε επίπεδο προέδρων των κυβερνήσεων. Είμαι, λοιπόν, ιδιαίτερα ευτυχής γιατί είχαμε σήμερα τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε αποφάσεις που μας επιτρέπουν ακριβώς με έμπρακτο τρόπο να εμβαθύνουμε και να διευρύνουμε τη συνεργασία μας και στον αμυντικό τομέα σε τριμερές επίπεδο.

Μια συνεργασία που θα ενισχύσει την προσπάθεια που καταβάλλουμε να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις και απειλές.

Πρέπει να πω ότι αποτελεί κοινή μας πεποίθηση ότι σε ένα περιβάλλον γεωπολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας, θα πρέπει να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία ανάμεσα στα κράτη που μοιράζονται κοινές ανησυχίες αλλά και κοινές προσδοκίες για ένα μέλλον ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Όσο αβέβαιο είναι το γεωπολιτικό περιβάλλον γύρω μας, τόσο μεγαλύτερη η ανάγκη για προβλέψιμους εταίρους και προβλέψιμες πολιτικές.

Η συνεργασία που εμείς οικοδομούμε, έχει ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά.
Επενδύουμε στη μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία για να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, νέες απειλές όπως είναι η τρομοκρατική βία, και η παράνομη διακίνηση μεταναστών και όπλων.

Για να διαμορφώσουμε συνθήκες θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας. Η Ανατολική Μεσόγειος ήταν πάντα κύριο σταυροδρόμι για τη ναυσιπλοΐα και το εμπόριο διεθνώς.

Σήμερα, όμως, μπορεί να μετεξελιχθεί και σε καταλύτη για την ανάπτυξη και την οικονομική πρόοδο των λαών της περιοχής, μέσα από τη συνεργασία για την αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου, που έχει την ίδια ώρα τεράστια σημασία, ως εναλλακτική πηγή ενέργειας και για την Ευρώπη.
Σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε και συνεργαζόμαστε και με άλλες
γειτονικές χώρες αλλά και με τους εταίρους μας στην Ε.Ε.  Εμείς πιστεύουμε και θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε και να ενθαρρύνουμε τη πιο ουσιαστική και έμπρακτη στήριξη της Ε.Ε., ιδιαίτερα προς την κυβέρνηση και το λαό της Αιγύπτου.

Έχουμε σήμερα συζητήσει όλα αυτά τα θέματα καθώς και τρόπους και προγράμματα συνεργασίας προκειμένου μέσα από μια οραματική πολιτική, αν θέλετε, να μετατρέψουμε την Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, από ζώνη συγκρούσεων και εντάσεων σε μια περιοχή σταθερότητας, ασφάλειας, ανάπτυξης και ευημερίας των λαών.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε συζητήσει και έχουμε λάβει αποφάσεις και για ενίσχυση της κοινής εκπαίδευσης και των κοινών ασκήσεων αλλά και κοινών προγραμμάτων προκειμένου να είμαστε σε θέση να συμβάλουμε από κοινού στην αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, όπως είναι η θαλάσσια και η ενεργειακή ασφάλεια αλλά και στο θέμα της ανταλλαγής πληροφοριών, που είναι εξαιρετικά σημαντικό στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Για τη συνεχή παρακολούθηση και το συντονισμό υλοποίησης των αποφάσεων, έχουμε αποφασίσει την καθιέρωση μιας Μόνιμης Συντονιστικής Επιτροπής.
Παράλληλα, έχουμε αποφασίσει τη θεσμοθέτηση της Τριμερούς αυτής Συνάντησης, τουλάχιστον μια φορά το χρόνο.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συνεργασία αυτή που οικοδομούμε, δεν υπηρετεί μόνο τα εθνικά συμφερόντων των χωρών μας, αλλά και ευρύτερα της περιοχής, της Ε.Ε. αλλά και γενικότερα θα έλεγα.

Η χρονική περίοδος που βρισκόμαστε είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Γι’ αυτό και χρειάζεται εποικοδομητικό πνεύμα σύνεσης και συνεργασίας απ’ όλους, αυτοσυγκράτηση και αποφυγή των εντάσεων.
Θέλω, κλείνοντας, να εκφράσω για άλλη μια φορά εκ μέρους της Κυπριακής κυβέρνησης τη μεγάλη ικανοποίηση αλλά και τις θερμές ευχαριστίες προς τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου για την πολύτιμη αυτή συνεργασία προς
αμοιβαίο όφελος των χωρών μας.
Σας ευχαριστώ.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ