Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2017

Πέθανε ο Κροάτης που ήπιε δηλητήριο την ώρα της δίκης στο δικαστήριο της Χάγης

Πέθανε ο Κροάτης αξιωματικός στην Βοσνία Σλόμπονταν Πράλτζακ ο οποίος ήπιε δηλητήριο εντός της δικαστικής αίθουσας του Διεθνούς Ποινικού δικαστηρίου στη Χάγη όταν ακούστηκε η απόρριψη του αιτήματος του για αποφυλάκιση.
Την είδηση του θανάτου του Κροάτη πρώην αξιωματικού έκανε γνωστή η κρατική τηλεόραση της Κροατίας.
Η ολλανδική Αστυνομία αρνήθηκε από την πλευρά της να σχολιάσει το ρεπορτάζ της κροατικής τηλεόρασης «από πηγές κοντά στον στρατηγό Praljak», όπως είπε χαρακτηριστικά εκπρόσωπός της.
Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης Nenad Golcevski όταν ρωτήθηκε σχετικά δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει το θάνατο του Praljak: «Δεν έχω καμία τέτοια πληροφορία για τώρα» είπε χαρακτηριστικά.
Ο Πράλτζακ είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 20 ετών καθώς είχε ζητήσει την καταστροφή μιας γέφυρας του 16ου αιώνα στη Μοστάρ, το Νοέμβριο του 1993. Η πράξη του θεωρήθηκε από τους δικαστές ότι «προκάλεσε δυσανάλογη βλάβη στο μουσουλμανικό πληθυσμό».
Η σημερινή εκδίκαση της υπόθεσης του επικύρωσε την συγκεκριμένη ποινή κάτι που δεν άντεξε τελικά Κροάτης πρώην αξιωματικός.
Ο Πράλτζακ ήταν ένας από τους έξι Κροάτες της Βοσνίας πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες που είχαν καταδικαστεί το 2013 για εκτελέσεις, εκτοπίσεις και δολοφονίες μουσουλμάνων κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας, που προσέφυγαν σε νέα ακρόαση.
Δείτε το βίντεο:

http://ikypros.com/?p=282057