Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2017

Κάλεσμα για δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους στο Σινά στην Αίγυπτο από Υπουργό του Ισραήλ

Appel israélien à la création d’un Etat palestinien dans le Sinaï en Égypte.
Οι δηλώσεις μια υπουργού του Ισραήλ που διατείνεται ότι η «δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους δεν θα είναι πιθανή παρά μόνο στο Σινά στην Αίγυπτο» έκανε ν΄ανέβουν οι εντάσεις μεταξύ Καίρου και «Tel-Aviv», μεταφέρει το κανάλι 2 της ισραηλινής τηλεόρασης.
Ο αιγύπτιος ΥΠΕΞ ο Sameh Choukri, επίσημα ζήτησε εξηγήσεις επί του θέματος από τον ισραηλινό ομόλογό του. Και για να επιβεβαιώσει ότι η χώρα του δεν θα δεχθεί ποτέ νά πεμπολήσει ούτε ένα γιώτα-ούτε μια σπιθαμή από το έδαφός της στη χερσόνησο του Σινά.
Ο αιγύπτιος πρέσβης στο Ισραήλ ο Hazem Khairat, από την πλευρά του κοινοποίησε στις ισραηλινές αρχές τις έντονες αμφισβητήσεις της χώρας του σε αυτό το ζήτημα.
Σύμφωνα με το ισραηλινό site πληροφοριών «Walla», η υπουργός του Ισραήλ της Κοινωνικής Ισότητας η Gila Gamliel, δήλωσε ότι «ένα παλαιστινιακό κράτος εναλλακτικό θα μπορούσε να δημιουργηθεί στην χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο».
Εμφανώς η υπουργός ήταν την Κυριακή στο Κάιρο επ΄ ευκαιρία συνεδρίου που διοργάνωσε η ΕΕ και η αιγυπτιακή κυβέρνηση.
Τον Ιούνιο η υπουργός του Ισραήλ συμμετείχε σ΄ένα συνέδριο στο ελληνικό νησί Ρόδος  υπό την αιγίδα της κυβέρνησης της Λιβύης υπέρ «της εξομάλυνσης μεταξύ των ιουδαιστών λίβυων και των αραβικών χωρών».
Aυτές οι δηλώσεις μπορούν ν΄αξιολογηθούν στο πλαίσιο πολιτικών του Ισραήλ που αποπειράται με διάφορα μέσα να ξεφορτωθεί τους παλαιστσίνιους από την πατρογονική τους γη.Αυτές οι πολιτικές συχνά  καταλήγουν στο να επιτείνουν τις εντάσεις μεταξύ του «Ισραήλ» και των αραβικών κρατών.alahed 28.11.17