Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου 2017

Στο κατώφλι πολιτικού χάους η Ισπανία

Αψηφώντας τις διακηρύξεις της κεντρικής κυβέρνησης στη Μαδρίτη, αλλά και την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, η ηγεσία της Καταλονίας, υπό τον Κάρλες Πουιγκντεμόντ, προχωρά στη διοργάνωση του δημοψηφίσματος για την έγκριση ή όχι της ανεξαρτησίας της περιφέρειας.
Την ίδια ώρα ωστόσο η πλειοψηφία της αντιπολίτευσης- περιφερειακή και κεντρική- συσπειρώνεται γύρω από τον συντηρητικό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι στηρίζοντας τις προσπάθειες του να ματαιώσει την ψηφοφορία που έχει προγραμματιστεί για την 1η Οκτωβρίου.
Χθες, ο εισαγγελλέας έβαλε στο στόχαστρο του μέλη της Καταλανικής Βουλής και της περιφερειακής κυβέρνησης αποστέλοντας ξεχωριστές μηνύσεις και ζητά από τα δικαστήρια να εξετάσουν πιθανές κατηγορίες ανπυπακοής, κατάχρησης εξουσίας και διαφθοράς κατά των τοπικών αξιωματούχων.
Ο Κάρλες Πουιγκντεμόντ όμως δεν πτοήθηκε. Στην ιστοσελίδα της περιφερειακής κυβέρνησης του αναρτήθηκε «αγγελία» ζητώντας την εγγραφή εθελοντών για την διεξαγωγή της ψηφοφορίας.
Στα δε κρατικά μέσα ενημέρωσης, μέσω βίντεο, τίθεται το ερώτημα στους Καταλανούς: «Έχετε γεννηθεί με το δικαίωμα της επιλογής. Θα το παραχωρήσετε τώρα;»
Αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι έχουν μέχρι στιγμής στη λίστα τους αίθουσες για την διεξαγωγή της ψηφοφορίας σε 560 πόλεις και χωριά της περιφέρειας, παρά το γεγονός ότι η Μαδρίτη έχει στείλει προειδοποιητικές επιστολές και τους 947 δήμους, θυμίζοντας τους ότι η υποχρέωση τος σύμφωνα με το νόμο είναι εμποδίσουν την διαδικασία.
Παρόμοιες επιστολές έχουν σταλεί στα δημόσια ΜΜΕ της Καταλονίας και στην αστυνομία.
Δεν είναι ακόμα σαφές ποιά στάση θα κρατήσει ο δήμος της πρωτεύουσας Βαρκελώνης. Η δήμαρχος της πόλης Αντα Κολάου, έχει δηλώσει ότι ο κόσμος μπορεί να ψηφίσει εφόσον δεν πρόκειται να υπάρξουν νιμικές επιπτώσεις για αυτούς και τους δημοσίους υπαλλήλους.
Χθες ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ραχόι διευκρίνησε ότι οι νομικές ενέργειες θα στοχεύουν «αυτούςπ ου οργανώνουν την ψηφοφορία» και όχι τους ίδιους τους ψηφοφόρους.
Ο συνασπισμός που κυβερνά την περιφέρεια έχει δηλώσει ότι το δημοψήφισμα θα είναι δεσμευτικό και ότι εάν επικρατήσει το «ΝΑΙ» η Καταλονία θα κηρύξει την ανεξαρτησία της στις 3 Οκτωβρίου, όποιο και νάναι το ποσοστό συμμετοχής.
Η κυβέρνηση Ραχόι ξεκίνησε από χθες τις διαδικασίες για να μην τεθείσε ισχύ νόμος που ψήφισε μέσα στη νύχτα η Βουλή της Καταλονίας και ο οποίος θα αποτελέσει στο νομικό πλαίσιο ή ένα μίνι σύνταγμα, στην μεταβατική περίοδο από την αυτονομία στην ανεξαρτησία.
Την Δευτέρα, εθνική  γιορτή της Καταλονίας, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας αναμένεται να κατακλύσουν τους δρόμους της Βαρκελώνης σε μια επίδειξη δύναμης, ταράσσοντας κι άλλο τα νερά.
Ολα αυτά είναι συνταγή για μια απρόβλεπτη, χαοτική πολιτική κρίση που απειλεί να σπρώξει την Ισπανία σε αχαρτογράφητα νερά.
«Η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο» δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της χώρας Χαβιέ Σολάνα. «Δεν ζούμε πλέον μια φυσιολογική κατάσταση πολιτικής αντιπαράθεσης, με τους πολιτικούς να συγκρούνται μεν, αλλά σεβόμενοι τους κανόνες του παιχνιδιού».

Και η Μπαρτσελόνα;

Ο πρόεδρος της Ισπανικής λίγκας, Javier TebasAP Photo/Gisela Salomon, FILE
Η Ισπανική Λίγκα δείχνει να αησυχεί για το μέλλον της Μπαρτσελόνα εάν η Καταλονία προχωρήσει με το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.
Ο πρόεδρος της, Χαβιέ Τεμπάς, δήλωσε χθες ότι οι ομάδες της περιφέρειας δεν θα μπορούν να παίξουν στο πρωτάθλημα εάν από την ψηφοφορία προκύψει η ανεξαρτησία.
Μια συμφωνία για να παραμείνει η Μπαρτσελόνα στην Λίγκα δεν θα είναι απλή υπόθεση όπως πιστεύουν πολλοί, τόνισε και υποστήριξε ότι η ομάδα θα πρέπει να περιοριστεί στην Καταλανική Λίγκα «η οποία δεν θα είναι καλύτερη από την Ολλανδική ή κάποια άλλη του ίδιου βεληνεκούς».
Φανατικός επικριτής της ανεξαρτησίας ο Τεμπάς, φρόντισε να υπογραμμίσει ότι η Μπαρτσελόνα δεν θα μπορεί να κερδίζει τόσα πολλά χρήματα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και φυσικά «δεν πρόκειται να παραμείνει στις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης».
«Εξεπλάγην», είπε, «με όσους λένε ότι θα επιτραπεί στην Βαρκελώνη να επιλέξει πού θα παίζει. Πρέπει να ξεακαθίσουμε ότι δεν θα γίνει έτσι. Δεν θα είναι τόσο εύκολο να επιτευχθεί συμφωνία. θα πρέπει να δούμε τι λέει η ισπανική νομοθεσία».
Και η Ισπανική νομοθεσία προβλέπει ότι μόνο ομάδες της Ισπανίας μπορούν να παίζουν στην Λίγκα (με εξαίρεση την Ανδόρα). Αυτό σημαίνει η  Μπαρτσελόνα θα πρέπει να κερδίσει την υποστήριξη της Μαδρίτης και της ισπανικής Βουλής προκειμένου να αλλάξει η νομοθεσία υπέρ της.
Αλλά όπως τόνισε ο Τεμπάς «το πρόβλημα το έχει η Μπαρτσελόνα. Η Λίγκα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα το ξεπεράσει».