Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2017

Οι Κούρδοι του Ιράκ γράφουν ιστορία: Δεν ακυρώνεται το δημοψήφισμα ανακοίνωσε ο Μπαρζανί

FILE PHOTO: Iraq's Kurdistan region's President Massoud Barzani (C) waves to the crowd during a rally for the Kurdistan independence referendum campaign at the Franso Hariri stadium in Erbil, Iraq, 22 September 2017. The Kurdistan region is an autonomous region in northern Iraq since 1991, with an estimated population of 5.3 million people. On 25 September the Kurdistan region will hold a referendum for independence and the creation of the state of Kurdistan amidst divided international support. EPA, MOHAMED MESSARA
Οι Κούρδοι του Ιράκ θα προχωρήσουν αύριο στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία, δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης (KRG) Μασούντ Μπαρζανί.
Η Τουρκία δεν έχει να κερδίσει κάτι αν κλείσει τα σύνορα με το ιρακινό Κουρδιστάν, είπε ο Μπαρζανί και πρόσθεσε ότι οι Κούρδοι του Ιράκ θα επιδιώξουν συνομιλίες με την σιιτική κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης για να εφαρμοστεί το αναμενόμενο θετικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ακόμη και αν διαρκέσουν δύο χρόνια ή και περισσότερο.
“Δεν πρόκειται να επιστρέψουμε ποτέ στην αποτυχημένη συνεργασία” με τη Βαγδάτη–είπε–προσθέτοντας ότι το Ιράκ έχει γίνει “ένα θεοκρατικό, φανατικό κράτος” και όχι το δημοκρατικό εκείνο κράτος που υποτίθεται θα γινόταν μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν το 2003.
Ο Μπαρζανί απέρριψε την ανησυχία των ισχυρών γειτόνων του Ιράκ–του Ιράν και της Τουρκίας–ότι το δημοψήφισμα θα αποσταθεροποιήσει την περιοχή και δεσμεύτηκε ότι θα τηρήσει τους νόμους για τα διεθνή σύνορα και δεν θα επιδιώξει να επαναχαράξει τα σύνορα της περιοχής.
“Μόνο η ανεξαρτησία μπορεί να ανταμείψει τις μητέρες των μαρτύρων μας”, είπε υπενθυμίζοντας στη διεθνή κοινότητα τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι Κούρδοι στον πόλεμο με το Ισλαμικό Κράτος. “Μόνο μέσα από την ανεξαρτησία μπορούμε να διασφαλίσουμε το μέλλον μας”.
Επιπλέον ο Μπαρζανί δεσμεύτηκε ότι θα λάβει “τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ενότητας της χώρας” και είπε ότι οι Κούρδοι του Ιράκ θα συνεχίσουν να επιδιώκουν μια καλή σχέση με το Ιράν και την Τουρκία ακόμη και αν δεν ανταποδώσουν εκείνες.
Μπαρζανί: “Το Ιράκ δεν είναι σήμερα δημοκρατικό κράτος, οδεύουμε προς το δημοψήφισμα”
Το Ιράκ είναι σήμερα ένα “φανατικό κράτος” και όχι ένα “δημοκρατικό”, δήλωσε ο Μασούντ Μπαρζανί, ο πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν, στους δημοσιογράφους την παραμονή του δημοψηφίσματος.
“Οδεύουμε”, είπε, “προς το δημοψήφισμα” και “μόνο μέσω της ανεξαρτησίας μπορούμε να διασφαλίσουμε την ασφάλειά μας”.

Όπως είπε ο ίδιος, οι Κούρδοι θα επιδιώξουν τη διενέργεια συνομιλιών με τη Βαγδάτη για να εφαρμοστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.
“Δεν πρόκειται να επιστρέψουμε ποτέ στη Βαγδάτη για να επαναδιαπραγματευτούμε την αποτυχημένη συνεργασία”, είπε, ενώ πρόσθεσε ότι οι Κούρδοι του Ιράκ θα σεβαστούν το διεθνές δίκαιο σχετικά με τα σύνορα, απευθυνόμενος τους γείτονες του Ιράκ.
ΜΑΡ.ΜΙ
24/09/2017 18:20
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Αρμπίλ, Iraq

http://mignatiou.com/2017/09/i-kourdi-tou-irak-grafoun-istoria-den-akironete-to-dimopsifisma-anakinose-o-barzani/