Παρασκευή, 25 Αυγούστου 2017

Οι Κούρδοι έπιασαν αιχμάλωτους πέντε πράκτορες της τουρκικής MIT

Οι Κούρδοι έπιασαν αιχμάλωτους πέντε πράκτορες της τουρκικής MIT
Μια εξαιρετικά σοβαρή κρίση είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες μέρες μεταξύ της Τουρκίας και της σοσιαλπατριωτικής «Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν», κόμμα του Τζελάλ Ταλαμπανί.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του ιστολογίου Ινφογνώμων Πολιτικά στη Σουλεϊμανίγια του Ιράκ, παραδοσιακό κέντρο της «Πατριωτικής Ένωσης Κουρδιστάν», πριν από λίγες μέρες η ΜΙΤ αποπειράθηκε να πραγματοποιήσει μια επιχείρηση εναντίον «στόχου» του επίσης σοσιαλπατριωτικού Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ), στην επαρχία της Σουλεϊμανίγια.
Η επιχείρηση αυτή ξεκίνησε χωρίς καμία ενημέρωση των αρμοδίων αρχών της Αυτόνομης Διοίκησης του ιρακινού Κουρδιστάν.
Για κακή τύχη, όμως, των κρακτόρων της ΜΙΤ, που συμμετείχαν στην επιχείρηση, ο «στόχος» του ΡΚΚ ήταν πολύ καλά προφυλαγμένος και οι άνδρες που τον προστάτευαν, συνέλαβαν και τους πέντε Τούρκους πράκτορες της ΜΙΤ.
Μετά από αυτό ξέσπασε διπλωματική κρίση μεταξύ της Τουρκίας και της «Πατριωτικής Ένωσης Κουρδιστάν», αφού η ΜΙΤ και τουρκικό ΥΠΕΞ θεωρεί ότι οι άνδρες του ΡΚΚ ενημερώθηκαν από τις υπηρεσίες πληροφοριών του σοσιαλιστικού-πατριωτικού κουρδικού κόμματος [σ.σ. στο Νότιο (Ιρακινό) Κουρδιστάν τα δυο βασικά κόμματα έχουν δικές τους υπηρεσίες πληροφοριών και μάλιστα πολύ αποτελεσματικές] και στη συνέχεια προέβησαν στη σύλληψη των πρακτόρων της ΜΙΤ.
Αποτέλεσμα της κρίσης αυτής ήταν η απέλαση από την Τουρκία του εκπροσώπου της «Πατριωτικής Ένωσης Κουρδιστάν» στην Άγκυρα, Behroz Gelalî, μαζί με άλλους 70 Κούρδους που κατοικούσαν στην Τουρκία και κατάγονται από τη Σουλεϊμανίγια του Ιράκ.
Την είδηση της απέλασης επιβεβαίωσε ο απελαθείς αλλά και ο εκπρόσωπος τύπου του κουρδικού σοσιαλιστικού-πατριωτικού κόμματος, Sedi Ehmed Pirê, σε συνέντευξη που έδωσε στη Φωνή της Αμερικής, στο κουρδικό πρόγραμμα Dengê Emerîka (VOA Kurdi).
Ο εκπρόσωπος της Πατριωτικής Ένωσης Κουρδιστάν επιβεβαίωσε επίσης ότι η ΜΙΤ αποπειράθηκε να κάνει μια επιχείρηση στη Σουλεϊμανίγια, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, καθώς και ότι το θέμα της απέλασης του Behroz Gelalî, συζήτησε ο γιος του Τζελάλ Ταλαμπανί, Κουμπάτ, με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Τσαβούσογλου στην Ερμπίλ, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του εκεί.
http://www.tribune.gr/world/news/article/386668/kourdi-epiasan-echmalotous-pente-praktores-tis-tourkikis-mit.html