Κυριακή, 20 Αυγούστου 2017

Ριπόλ, η πόλη που είχαν φωλιάσει οι τρομοκράτες -Ο περίεργος ρόλος του ιμάμη

Ριπόλ, η πόλη που είχαν φωλιάσει οι τρομοκράτες -Ο περίεργος ρόλος του ιμάμη
Φωλιασμένη στους πρόποδες των Πυρηναίων, η Ριπόλ, έμοιαζε με μια μικρή, ήσυχη πόλη, όπου οι περίπου 1.000 μετανάστες από τη βόρεια Αφρική έμοιαζαν να αναμειγνύονται με τους Ισπανούς κατοίκους. 
Αρκετά μέλη του τρομοκρατικού πυρήνα που σκόρπισε το θάνατο την Πέμπτη στην Ισπανία, συμπεριλαμβανομένου και του πρώην ιμάμη του τοπικού τζαμιού Abdelbaki Es Satty, που πιστεύεται ότι σκοτώθηκε καθώς έφτιαχνε μια βόμβα στον Αλκανάρ την Τετάρτη, έμεναν στην Ριπόλ. 
Ο  Es Satty κατηγορείται για τη ριζοσπαστικοποίηση αρκετών μελών του εν λόγω τρομοκρατικού πυρήνα, μεταξύ των οποίων και του Moussa Oukabir και του Μοχάμεντ Χιτσάμι, οι οποίοι σκοτώθηκαν από τα πυρά της ισπανικής αστυνομίας στην Καμπρίλς, ώρες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στην Λας Ράμπλας και αφού έριξαν το όχημά τους πάνω σε πεζούς σκοτώντας έναν και τραυματίζοντας άλλους έξι. Πιστεύεται, μάλιστα, ότι ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να κάνουν στην εν λόγω πόλη, την Καμπρίλς επίθεση με μαχαίρια, σφάζοντας όσο το δυνατόν περισσότερους τουρίστες. 
Ο πατέρας δύο  εκ των τρομοκρατών, του Omar και του Mohamed Hychami που σκοτώθηκαν στην Καμπρίλς από αστυνομικά πυρά αφού πρώτα οδήγησαν το αυτοκίνητό τους πάνω σε πεζούς σκοτώνοντας ένα άτομο, δείχνει τον ιεροκήρυκα Abdelbaki Es Satty ως το άτομο που πρέπει να έκανε πλύση εγκεφάλου στα δυο αγόρια του. «Δεν ξέρω πώς μπόρεσαν να κάνουν τέτοιο κακό, τόσο μεγάλη ζημιά. Δεν ξέρω τι έκαναν στο μυαλό των παιδιών μου. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ήταν καλά παιδιά, νορμάλ αγόρια. Ο ένας δούλευε σε μια επιχείρηση που ονομάζεται  Conforsa και ο άλλος ήταν συγκολητής στην πόλη Vic. «Δεν καταλαβαίνω τι συνέβη. Δεν ξέρω τι να αισθανθώ. Είναι οι γιοι μου αλλά κοιτάξτε τι κακό προκάλεσαν». 
Ο περίεργος ρόλος του ιμάμη
Τα ίχνη του ιμάμη, ηλικίας 40 ετών περίπου, που ενδεχομένως για την ριζοσπαστικοποίηση των νεαρών που εντάχθηκαν στον πυρήνα μαζί του, έχουν χαθεί από την Τρίτη. Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές ενδεχομένως και να σκοτώθηκε στην έκρηξη στο Αλκανάρ την Τετάρτη. 
Όπως μεταδίδουν ισπανικά ΜΜΕ, ο Es Satty, το σπίτι του οποίου στην πόλη Ριπόλ, στους πρόποδες των Πυρηναίων, ερεύνησαν οι αρχές το Σάββατο, είχε φυλακιστεί για πταίσματα. Σύμφωνα με τις εφημερίδες El Pais και El Mundo, που επικαλούνται πηγές της αντιτρομοκρατικής μονάδας της αστυνομίας, στην φυλακή, απ’ όπου βγήκε τον Ιανουάριο του 2012, έκανε παρέα με κρατούμενους που συνδέονταν με τις επιθέσεις ισλαμιστών του Μαρτίου του 2004 στην Ισπανία, οι οποίες προκάλεσαν τον θάνατο 191 ανθρώπων.
Εντωμεταξύ εντύπωση προκαλεί και η πληροφορία που έρχεται στο φως, σύμφωνα με την οποία ο ιμάμης, που ευθύνεται για τις επιθέσεις στην Καταλονία είχε διαμείνει στην κοινότητα Μέχελεν, στην ευρύτερη περιοχή των Βρυξελλών. Όπως δήλωσε ο δήμαρχος της κοινότητας του Βιλβόρντε, Χανς Μπόντε στο Γαλλικό Πρακτορείο, «Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτω ο ιμάμης Αμπντελμπακί Ας Σάτι, ο οποίος καταζητείται από τις ισπανικές αρχές, διέμεινε στο Μέχελεν από τον Ιανουαρίου έως τον Μάρτιο του 2016». Σημειώνεται ότι το Μάρτιο του 2016, οι Βρυξέλλες βρέθηκαν στο στόχαστρο μιας διπλής τρομοκρατικής επίθεσης με απολογισμό 32 νεκρούς και περισσότερους από 150 τραυματίες.
Ο υπουργός Ασύλου και Μετανάστευσης του Βελγίου, Τέο Φράνκεν, ανέφερε σε ανάρτηση στο Twitter ότι «ο ιμάμης Abdelbaki Es Satty δεν ήταν γνωστός με αυτό το όνομα» στο Γραφείο Αλλοδαπών.«Δεν υπέβαλε ποτέ αίτημα ούτε έλαβε άδεια παραμονής στο Βέλγιο όμως πιθανόν μετέβη στο Βέλγιο» συμπλήρωσε ο ίδιος.
1 στους 10 κατοίκους του Ριπόλ είναι μετανάστης


Πηγή: Ριπόλ, η πόλη που είχαν φωλιάσει οι τρομοκράτες -Ο περίεργος ρόλος του ιμάμη | iefimerida.gr