Τρίτη, 29 Αυγούστου 2017

Η Τουρκία επενδύει στα Κατεχόμενα

Η Τουρκία επενδύει στα Κατεχόμενα
Μανώλης Καλατζής - Επίσκεψη στην κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου (Βαρώσια) για να δει και να μάθει, και όχι στο πλαίσιο κάποιας πρωτοβουλίας, δήλωσε πως θα πραγματοποιήσει ο Τούρκος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός, αρμόδιος για θέματα Κύπρου, Ρετζέπ Ακντάγ, ο οποίος το πρωί είχε συνάντηση με εκπροσώπους τουρκοκυπριακών ΜΜΕ και ανταποκριτές τουρκικών ΜΜΕ στη κατεχόμενη Λευκωσία.
Ο κ. Ακντάγ που βρίσκεται στα κατεχόμενα από χθες το πρωί και θα αναχωρήσει απόψε, θα πραγματοποιήσει το απόγευμα επίσκεψη στην Αμμόχωστο και την κλειστή περιοχή των Βαρωσίων. Όταν ρωτήθηκε σχετικά, είπε ότι δεν είναι επίσκεψη στο πλαίσιο κάποιας πρωτοβουλίας για την περιοχή αλλά για να δει και να μάθει.
Ο Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι στο Κυπριακό δεν επιτρέπεται στην Τουρκία να κάνει λάθος. Παρά τη στάση της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς, συνέχισε, η Τουρκία είναι πάντοτε υπέρ μιας λύσης, ωστόσο στις τελευταίες συνομιλίες δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει ένα αποτέλεσμα και πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχίσει για πάντα. «Ήρθε η ώρα να χτίσουμε ένα νέο μέλλον. Σε συνεργασία με την κυβέρνηση της «ΤΔΒΚ» (ψευδοκράτος). Μαζί να αποφασιστεί πώς θα χαραχθεί ο νέος οδικός χάρτης», ανέφερε.
Ο κ. Ακντάγ επικεντρώθηκε στο οικονομικό πρωτόκολλο Τουρκίας – ψευδοκράτους αλλά και στα έργα που πρόκειται να γίνουν. Όπως είπε, η «ΤΔΒΚ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, είναι «κόρη οφθαλμού» και η ασφάλεια, η ευμάρεια και η ευημερία της είναι τόσο σημαντικές για την Τουρκία όσο και για το μάτι η κόρη οφθαλμού. Για την ανάπτυξη του οδικού δικτύου στα κατεχόμενα, είπε, υπάρχει κονδύλι 20 εκ ευρώ. Ανέφερε ακόμη πως δίδουν προτεραιότητα στην κατασκευή ενός νέου νοσοκομείου στην Λευκωσία.
Το "οικονομικό πρωτόκολλο" Τουρκίας – ψευδοκράτους 2016-2018 ανέρχεται στα 875 εκ. ευρώ δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι υπάρχει κονδύλι ύψους 135 εκ ευρώ για την εργασία που αφορά τις μεταρρυθμίσεις το 2017.
Ανέφερε επίσης ότι αν αφήσουν το "πρωτόκολλο" στους γραφειοκράτες μόνο, αυτό δεν θα εφαρμοσθεί, και πως πρέπει οι πολιτικοί να συμβάλουν για να ξεπεραστούν τα εμπόδια. Σε αυτό το "πρωτόκολλο" πρέπει να πιστέψει και η κοινωνία και να το στηρίξει, αλλιώς δεν πρόκειται να εφαρμοσθεί, σημείωσε.
Το κατά κεφαλήν στο ψευδοκράτος έφτασε τα 14.000 δολάρια και πιστεύουμε ότι θα αυξηθεί περισσότερο τα επόμενα χρόνια, δήλωσε ο κ. Ακντάγ.
Και για το έργο μεταφοράς νερού υπήρχαν κάποιοι που αντιδρούσαν, ωστόσο σήμερα υπάρχει γενικότερα ικανοποίηση, ανέφερε ο Τούρκος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός λέγοντας ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις και για τη μεταφορά ηλεκτρικού, αλλά το όφελος θα φανεί μετά. «Και στην Τουρκία βλέπουμε τέτοιες αντιδράσεις. Πρώτα αντιδρούν και μετά μένουν ικανοποιημένοι», είπε.
Όταν έρθει το ρεύμα η τιμή του θα μειωθεί, είπε, σημειώνοντας ότι γίνονται εντατικές εργασίες γι’ αυτό το έργο. Όπως ανέφερε, μέχρι το 2025 δεν θα μπορούν, με τις υφιστάμενες συνθήκες, να ανταποκριθούν στα κατεχόμενα στις ανάγκες ενέργειας λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής ρεύματος στο ψευδοκράτος.