Τρίτη, 8 Αυγούστου 2017

Υποκριτική πρόταση των Σκοπίων για την ονομασία: Θέλουν είσοδο στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. ως ΠΓΔΜ

File Photo: FYROMIAN Prime Minister Zoran Zaev speaks at the Adriatic Charter Summit at hotel Hilton in Podgorica,Montenegro, 02 August 2017. EPA, BORIS PEJOVIC
Μετά από μια διαμάχη που κρατά για ένα τέταρτο του αιώνα, και που εμπόδισε την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Σκόπια φαίνονται αποφασισμένα να τερματίσουν τη διαμάχη τους με την Ελλάδα για την ονομασία τους, γράφει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
Σε ανταπόκριση από τη σκοπιανή πρωτεύουσα το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει ότι τα Σκόπια έχουν εδώ και καιρό επιμείνει ότι η ονομασία «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» (ΠΓΔΜ) ήταν προσωρινή, αλλά τον Ιούνιο, ο νέος Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ φάνηκε να χαλαρώνει τη γραμμή των εθνικιστών προκατόχων του.
“Με αναφορά στην ΠΓΔΜ μπορούμε να γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ”, δήλωσε ο Ζάεφ στη διάρκεια επίσκεψής του στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
  • Σύμφωνα με πηγές της ιστοσελίδας μας, η θέση αυτή των Σκοπιανών θεωρείται υποκριτική και δεν γίνεται δεκτή από την Αθήνα, αν και κάποιοι γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες, στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. την θεωρούν «μία καλή υποχώρηση». Η Ελλάδα απαιτεί αλλαγή της ονομασίας για να αποσύρει το βέτο της.
Όπως είναι γνωστό, ως μέλος τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Αθήνα έχει ασκήσει βέτο στις προσπάθειες των Σκοπίων να συμμετάσχουν και στα δύο μπλοκ. Όμως, τελευταία υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα διμερών συναντήσεων για την επίλυση της διαμάχης, μετά την κινητικότητα που επέδειξε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.
Ο μεσολαβητής επισκέφθηκε πρόσφατα τα Σκόπια, ενώ συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.
Η διαμάχη μεταξύ των Σκοπίων και της Αθήνας χρονολογείται από τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας της «Μακεδονίας» από τη Γιουγκοσλαβία το 1991, μία κίνηση που δηλητηρίασε τις σχέσεις μεταξύ των γειτονικών χωρών.
Η Ελλάδα, ορθά πράττοντας, αρνήθηκε από την πρώτη στιγμή στα Σκόπια να χρησιμοποιήσει το όνομα Μακεδονία.
Όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν καταθέσει τις ανησυχίες τους για την κλοπή της ελληνικής ιστορίας. Οι ανιστόρητοι Σκοπιανοί ισχυρίζονται ότι ο Μέγας Αλέξανδρος είναι δικός τους, μία πράξη που απορρίπτει η ίδια η ιστορία.
Η Αθήνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζουν το γειτονικό κρατίδιο, που σπαράσσεται από εθνικιστικούς αλυτρωτισμούς με το προσωρινό του όνομα, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, με το οποίο έγινε δεκτό στα Ηνωμένα Έθνη.
  • Σύμφωνα με το AFP, μετά την «προσφορά του Ζάεφ να τερματίσει τη διαμάχη (για την ονομασία), μίλησε τηλεφωνικά στον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα».
Επίσης, ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Νικόλα Ντιμιτρόφ βρέθηκε στην Αθήνα στα μέσα Ιουνίου και ο Έλληνας ομόλογός του Νίκος Κοτζιάς πρόκειται να μεταβεί στα Σκόπια αργότερα αυτό το μήνα.
Ελληνική διπλωματική πηγή ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι υπάρχει “κάποια κινητοποίηση”, σημειώνοντας ότι διαπιστώθηκαν “κάποια σημάδια” καλής θέλησης στα Σκόπια.
Αλλά η πηγή πρόσθεσε ότι είναι πλέον απαραίτητο να “περιμένουμε να δούμε πως θα δράσουν”.
Ένας κορυφαίος αξιωματούχος του κόμματος SDSM του Zάεφ, προειδοποίησε ότι η Ελλάδα “θα μπορούσε να διατηρήσει την ίδια θέση για δύο αιώνες. Θα βρούμε μια λύση για την αποδέσμευση της διαδικασίας ενσωμάτωσης με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ”.
Όμως, στην εύθραυστη χώρα των περίπου δύο εκατομμυρίων ανθρώπων, ο Σκοπιανος αξιωματούχος προειδοποίησε ότι θα ήταν απαραίτητο να επιτευχθεί μια πολιτική «συναίνεση» και να υποστηρίξει οποιαδήποτε απόφαση (για την αλλαγή της ονομασίας) με δημοψήφισμα.
Πολλοί Σκοπιανοι, σύμφωνα με το AFP, είναι ενάντια σε μια αλλαγή του ονόματος, αλλά ορισμένοι λένε ότι θέλουν μια διέξοδο από την κουραστική αυτή διαδικασία.
“Είμαστε «Μακεδόνες», δεν μπορούμε να αποκαλούμε τον εαυτόν μας με διαφορετικό τρόπο”, δήλωσε ο 47χρονος οδοντίατρος Μιτζιανάν Γιοβάνοβσκα.
Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι “δεν θα ήταν τόσο τρομερό αν προστεθεί πρόθεμα στο όνομα «Μακεδονία»”.
  • Προτάσεις που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων αναφέρουν ως νέα πιθανά ονόματα το “Βόρεια Μακεδονία”, το “Νέα Μακεδονία” ή ακόμα και το “Βαρνάρσκα” -είναι το όνομα ενός ποταμού που διέρχεται από τη χώρα.
  • Το πρακτορείο αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει υποβάλει ακόμη προτάσεις, αναμένοντας την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων πριν αποκαλύψουν τα σχέδια τους. Το 2007 η τότε κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή πρότεινε “ένα όνομα με γεωγραφικό πρόθεμα”.
Σημειώνεται ότι το 1992, ένα εκατομμύριο Έλληνες – το ένα δέκατο του πληθυσμού – κατέβηκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για το θέμα της ονομασίας στη Θεσσαλονίκη, την μεγαλύτερη πόλη της Μακεδονίας.
Οι εντάσεις αυξήθηκαν το 2006, όταν το αεροδρόμιο των Σκοπίων ονομάστηκε “Μέγας Αλέξανδρος”. Το 2011 κτίστηκε ένα τεράστιο μνημείο του βασιλιά πολεμιστή σε ένα άλογο και έριξε λάδι στη φωτιά.
Κάτω από διεθνείς πιέσεις, το άγαλμα στο κέντρο των Σκοπίων ονομαζόταν επίσημα ως «πολεμιστής με άλογο», αλλά αυτό δεν εξαπάτησε κανέναν – καθώς, ένα χρόνο αργότερα, οι σκοπιανές αρχές εγκαινίασαν ένα γιγαντιαίο άγαλμα του Φίλιππου Β’ του Μακεδόνα, πατέρα του Αλεξάνδρου.
Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

http://mignatiou.com/2017/08/ipokritiki-protasi-ton-skopion-gia-tin-onomasia-theloun-isodo-sto-nato-ke-tin-e-e-os-pgdm/