Σάββατο, 5 Αυγούστου 2017

Σε έκτακτη ανάγκη τα Κύθηρα -Ανεξέλεγκτη η φωτιά, εκκενώθηκαν οικισμοί [εικόνες]

Αναζωπυρώθηκε η πυρκαγιά στα Κύθηρα -Φωτογραφία: Eurokinissi
Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά στα Κϋθηρα σε πολλά μέτωπα καθώς οι ισχυροί άνεμοι προκαλούν διαρκείς αναζοπυρώσεις. Το νησί κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ενώ αντιμετωπίζει προβλήματα ηλεκτροδότησης και τροφοδοσίας. Εχουν εκκενωθεί οικισμοί καθώς απειλούνται σπίτια.
Τα εναέρια μέσα αποχώρησαν καθώς πέφτει η νύχτα και επιχειρούν μόνο επίγεια μέσα. Αυτή την ώρα επιχειρούν για την αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς στα Κύθηρα 64 πυροσβέστες με 25 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 52 ατόμων, ένα αεροσκάφος και ένα ελικόπτερο.
Το μέτωπο της πυρκαγιάς εκτείνεται σε μήκος περίπου δύο χιλομέτρων. Για την εξέλιξη της πυρκαγιάς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε προκειμένου να ενημερωθεί στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, στην περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου και στον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος.
Σύμφωνα με κατοίκους, δόθηκε εντολή για την εκκένωση του οικισμού Μυλοπόταμος για λόγους ασφαλείας, καθώς η πυρκαγιά, που νωρίτερα είχε περιοριστεί, προσεγγίζει σπίτια. Σύμφωνα με κατοίκους η φωτιά είναι στα 20 μέτρα από το πρώτο σπίτι του οικισμού.
Οι κάτοικοι αναφέρουν ότι οι αρχές τους κατέβασαν σε παρακείμενη παραλία. 
Ο Γιάννης Καπάκης, γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από το κέντρο επιχειρήσεων, είπε ότι σχεδόν το σύνολο των εναέριων δυνάμεων της χώρας βρίσκεται στα Κύθηρα και επιχειρεί για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο νησί.
Σημειώνει πως έχουν μεταφερθεί για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στα Κύθηρα εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις από όλες τις περιοχές της χώρας και ότι είναι το κύριο μέτωπο στο οποίο έχει εστιάσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Εξήγησε πως η πυρκαγιά είναι πολύ δύσκολη για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί ο αέρας αλλάζει συνεχώς κατευθύνσεις και δεύτερον, γιατί η περιοχή είναι δύσβατη και είναι γεμάτη από ρείκια, που είναι εύφλεκτο υλικό.
Δήμαρχος Κυθήρων: Καταγγέλλω ότι καθυστέρησαν τα εναέρια μέσα
Ο δήμαρχος Κυθήρων Στράτος Χαρχαλάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ κατήγγειλε ότι τα εναέρια μέσα καθυστέρησαν να επιχειρήσουν στην περιοχή του πύρινου μετώπου
«Πολύ δύσκολη κατάσταση, κινδύνευσαν σπίτια και άνθρωποι, καταγγέλλω δημόσια ότι αν είχαν σπεύσει τα εναέρια μέσα θα είχε λήξει το θέμα. Έρχονται δυο ελικόπτερα και δυο αεροπλάνα, αλλά χάθηκε πολύτιμος χρόνος» τόνισε ο κ. Χαρχαλάκης.
Όπως ενημέρωσε, ο δήμαρχος Κυθήρων έχει ζητήσει από την Περιφέρεια και την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αίτημα που αναμένεται από στιγμή σε στιγμή να γίνει δεκτό. Ηδη η περιφερειάρχης Αττικής εισηγήθηκε να κυρηχθεί το νησί σε έκτακτη ανάγκη.Πηγή: Σε έκτακτη ανάγκη τα Κύθηρα -Ανεξέλεγκτη η φωτιά, εκκενώθηκαν οικισμοί [εικόνες] | iefimerida.gr